2 Yorgen Fenech
AP Yorgen Fenech

Zakenman Malta aangeklaagd om moord journaliste

Meer dan twee jaar na de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia op Malta is een mogelijke man achter de schermen van deze misdaad aangeklaagd. Ondernemer Yorgen Fenech werd vandaag door het gerecht in Valletta onder meer van medeplichtigheid aan de moord beschuldigd, meldden Maltese media eensluidend. Hij wijst de beschuldigingen van de hand.

Fenech werd tien dagen geleden opgepakt toen hij in een luxejacht zou hebben willen vluchten. In de zaak staat ook de regering van premier Joseph Muscat onder toenemende druk.

Caruana Galizia werd op 16 oktober 2017 in haar auto opgeblazen. De toen 53-jarige journaliste had onder meer onderzoek gedaan naar corruptie bij de regering en zakenlui op Malta.

Drie mannen werden tot dusver in voorhechtenis genomen en aangeklaagd. Zij zouden de springstof vervaardigd en tot ontploffing gebracht hebben. Wie achter de moord zit, is nog onduidelijk.

Offshorebedrijf 

Fenech had aangeboden informatie over de moord te verstrekken als hij in ruil niet vervolgd zou worden. Dat werd hem niet gegund.

Fenech is directeur van een consortium dat in 2013 van de regering een contract kreeg om een gascentrale te bouwen. In 2018 kwam aan het licht dat hij ook eigenaar was van een geheim offshorebedrijf met de naam 17 Black. Caruana Galizia had maanden voor haar dood over 17 Black geschreven.

Muscats voormalige kabinetschef Keith Schembri en de vroegere minister van Toerisme, Konrad Mizzi, werden er door Caruana Galizia van beschuldigd smeergeld te hebben aangenomen van Fenech.

2
AFP

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer