"Je staart elke dag urenlang naar de achterkant van een kip. Dat vinden de mensen niet aantrekkelijk", weet de voorzitter van de Britse pluimveebond.
Kos "Je staart elke dag urenlang naar de achterkant van een kip. Dat vinden de mensen niet aantrekkelijk", weet de voorzitter van de Britse pluimveebond.

Zelfs voor 4.583 euro per maand wil niemand deze job

De Britse pluimveesector zit met de handen in het haar. Hét knelpuntberoep is dat van de kuikensekser, die moet inspecteren of een kuiken een hen dan wel een haan is. Nochtans is de job goedbetaald: 55.000 euro per jaar of 4.583 euro bruto per maand. Maar twaalf uur per dag naar de geslachtsdelen van kippen kijken, daar passen de Britten feestelijk voor.

Het duurt dan ook drie jaar vooraleer je het verschil tussen hen en haan bij kuikens feilloos kan zien. Daarna wordt van jou verwacht dat je binnen de drie seconden een kuiken kan seksen. Per uur seks je dan tussen 800 en 1.200 kuikens en je oordeel moet voor 97 procent accuraat zijn. Dat doe je dan twaalf uur per dag.

Spot
Andrew Large, voorzitter van de Britse pluimveebond, in The Times: "Heel wat mensen laten zich afschrikken door de lange opleiding. Maar het probleem is de job zelf. Je staart elke dag urenlang naar de achterkant van een kip. Dat vinden de mensen niet aantrekkelijk".

"In Zuidoost-Azië geniet een kuikensekser een hoge sociale status. Maar in Groot-Brittannië is de job een bron van spot".

Lees meer