8
AFP

Zes doden bij urenlange schietpartij in Jersey City

Bij een schietpartij bij een joodse buurtwinkel in Jersey City in de Amerikaanse staat New Jersey zijn zes mensen omgekomen. Onder de dodelijke slachtoffers zijn een politieagent, drie burgers en twee vermoedelijke daders. Twee agenten raakten gewond, maar hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten. Dat meldt de politie.

De situatie duurde zeker vier uur, omdat de schutters bleven schieten. Volgens de politie zijn er honderden kogels afgevuurd, en vielen alle doden door geweervuur van de twee verdachten. Er is, aldus een woordvoerder van de politie, geen sprake van een terroristische daad.

Lokale media meldden eerder al dat de confrontatie tussen schutters en politie begon op of nabij een begraafplaats en het gevolg was van een undercoveractie in een onderzoek naar meerdere moorden. Daarbij kwam de 40-jarige agent Joseph Seals om het leven.

lees verder onder de foto:

8
AP

“Meer dan 200 schoten”

Getuige Brian Clark was vlakbij toen hij kort na de middag (plaatselijke tijd) plots mensen zag weglopen en geweerschoten hoorde. “Nooit eerder heb ik zoveel schoten gehoord. Het was alsof ik me in een oorlogszone bevond”, vertelt hij aan CBS New York. Een andere getuige zegt dat ze “meer dan 200 schoten heeft gehoord”.

Straten in de omgeving werden afgezet en een 12-tal scholen in de buurt waren uit voorzorg in lockdown geplaatst. “Alle leerlingen en het personeel zijn veilig”, meldt het scholendistrict Jersey City op Twitter. Het openbaar vervoer in de buurt werd eveneens tijdelijk opgeschort. De politie vroeg iedereen om de omgeving te vermijden.

Jersey City is een stad met ruim 240.000 inwoners, op enkele kilometers van Manhattan in New York. De Amerikaanse president Donald Trump werd van de urenlange schietpartij op de hoogte gebracht.

8
AFP

Aanpak wapengeweld

De Democratische presidentskandidaat Cory Booker stelt dat de VS het wapengeweld nu eindelijk een halt moeten toeroepen. De senator, zelf van New Jersey, belooft als president de NRA en de machtige wapenlobby aan te pakken.

8
AP
8
AP
8
AFP
8
AP
8
AP

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karel Tichmann

    Het recht om vrij wapens te dragen en te bezitten, is immers niet enkel een US grondwettelijk verankerd recht, maar in wezen zelfs een algemeen democratisch beginsel dat zijn oorsprong vindt in de teksten van de grote liberale denkers: zoals Charles Montesquieu, Jean-Jacques Rousseau, John Locke ,Thomas Hobbes, tot natuurlijk Thomas Paine en Thomas Jefferson. Het is makkelijk te zien, dat de overheid niet voor een goed pensioen zorgt. Daarom geloof ik ook niet, dat ze mij kunnen beschermen..

Lees meer