Zeven agenten gedood bij verschillende aanslagen in Turkije

Minstens zeven agenten zijn om het leven gekomen bij verschillende aanslagen in Turkije. Drie agenten lieten in de nacht van zondag op maandag in Istanbul het leven toen er een bom afging bij een politiebureau. Vier andere agenten stierven bij een aanslag met een bermbom in het zuidoosten van Turkije. Er werden ook schoten gelost op het Amerikaanse consulaat in Ankara.

Bij de aanslag op een politiekantoor in Istanbul zijn drie agenten om het leven gekomen. Zeker tien mensen raakten gewond. Later in de nacht schoten een man en een vrouw op het Amerikaanse consulaat in dezelfde stad. Zij vluchtten toen de politie terugschoot. De vrouw is gewond opgepakt, haar medeplichtige kon ontkomen.

Bij de schietpartij op het consulaat vielen volgens de BBC geen gewonden. De zeven gewonden die door de bomaanslag bij het politiebureau vielen, zijn volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu vijf politieagenten en twee burgers.

De bom nabij het politiekantoor ging rond 1 uur 's nachts af, schrijft al-Jazeera. De explosie veroorzaakte een brand in het gebouw. Een deel van het politiebureau is ingestort. Ook naastgelegen gebouwen en auto's zijn beschadigd.

In de provincie Sirnak in het zuidoosten van Turkije zijn vier agenten gedood bij een aanslag met een bermbom.  Sirnak grenst aan Irak en Syrië.

Volgens zender CNN Türk gaat men ervan uit dat de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk is. Ook de verboden Koerdische Arbeidspartij PKK valt nagenoeg dagelijks Turkse veiligheidstroepen aan. De Turkse regering beschuldigt volgens een op anonimiteit staande ambtenaar echter de extreemlinkse groepering DHKP-C (Revolutionaire Partij/Front voor de Bevrijding van het Volk) ervan verantwoordelijk te zijn voor de aanslag tegen het Amerikaanse consulaat en de PKK voor de zelfmoordaanslag op de politiepost.

De DHKP-C heeft later op de dag de aanslag op het consulaat opgeëist.

6
EPA
6
REUTERS
6
REUTERS

PKK

De aanvallen komen in een periode waarin de spanning tussen strijders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), door de VS, de EU en Turkije aangemerkt als terroristische organisatie, en de Turkse strijdkrachten na een jarenlange wapenstilstand weer is opgelaaid.

Turkije maakte onlangs bekend dat het een actievere rol wil gaan spelen in de strijd tegen terreurorganisatie IS. Tegelijkertijd valt het ook PKK-stellingen in Noord-Irak aan. Het Turkse staatsbureau Anadolu meldde zondag dat er al ongeveer 390 PKK-strijders bij de aanvallen zijn gedood, 400 zijn gewond geraakt. 

Volgens Cemil Bayik, medeoprichter van de PKK, zijn de aanvallen op de Koerden bedoeld om IS te beschermen. "De Turken beweren dat ze vechten tegen IS, maar eigenlijk zijn ze aan het strijden tegen de PKK", aldus Bayik gisteren in een interview met de BBC. "Dat doen ze om de strijd van de Koerden van de PKK tegen IS te beperken. Turkije beschermt IS". Bayik vindt dat onderhandelingen de enige oplossing zijn om het conflict met de Koerden te stoppen.

6 Eerder deze nacht raakten zeker zeven mensen gewond bij een bomaanslag op een politiebureau in Istanboel.
EPA Eerder deze nacht raakten zeker zeven mensen gewond bij een bomaanslag op een politiebureau in Istanboel.
6
AFP

Aanvallen op Turkse politieagenten

Sinds het bestand tussen de PKK en het Turkse leger feitelijk is opgeheven, vallen Koerdische strijders regelmatig Turkse politieagenten en militairen aan.

In het district Bulanik (provincie Mus) werden zaterdag raketten afgevuurd op een militaire buitenpost. Er waren geen slachtoffers. Later op de dag werd in de stad Midyat, in de provincie Mardin, een politieauto beschoten. Volgens de autoriteiten kwam een politieagent om het leven en raakte een andere gewond.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken paste afgelopen woensdag het reisadvies voor Turkije aan vanwege de recente aanslagen. Reizigers wordt aangeraden vooral voorzichtig te zijn in grote steden als Istanbul.

6
EPA

Lees meer