Rohingya-kinderen in een vluchtelingenkamp op het Indonesische eiland Sumatra.
AFP Rohingya-kinderen in een vluchtelingenkamp op het Indonesische eiland Sumatra.

Zeventien landen op conferentie over Rohingya-vluchtelingen in Bangkok

In Bangkok in Thailand vergaderen diplomaten en officials van 17 landen over de huidige crisis rond Rohingya-vluchtelingen, een vervolgde moslimminderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Op de conferentie beschuldigde Myanmar de Verenigde Naties ervan het land te "stigmatiseren".

"U kan mijn land niet stigmatiseren", aldus de leider van de delegatie uit Myanmar, Htin Lynn, die zichtbaar geërgerd was door de opmerkingen van de vertegenwoordiger van het VN-vluchtelingencommissariaat UNHCR.

De vluchtelingencrisis oplossen "vereist dat Myanmar zijn volledige verantwoordelijkheid opneemt tegenover alle inwoners", zei Volker Turk van de VN-organisatie.

Thailand, Maleisië en Indonesië
De Thaise regering hoopt dat de ontmoeting een kader oplevert dat tot een permanente oplossing kan leiden. Volgens de Thaise minister van Buitenlandse Zaken Tanasak Patimapragorn kan de crisis enkel door internationale inspanningen opgelost worden. Behalve Myanmar zijn ook Maleisië en Indonesië aanwezig op de conferentie, landen die een onmiddellijk belang hebben bij de toekomst van de migranten.

Armoede in Bangladesh
De Rohingya proberen via Thailand per boot naar Maleisië of Indonesië te reizen. Daarnaast ontvluchten ook duizenden mensen de extreme armoede in Bangladesh. Thailand, Indonesië en Maleisië hebben de voorbije weken felle kritiek gekregen omdat ze die vluchtelingenboten telkens terugsturen. Vorige week stemden Indonesië en Maleisië in om meer dan 7.000 mensen tijdelijk onderdak te geven. Beide landen zeggen wel dat de vluchtelingen door de internationale gemeenschap binnen het jaar moeten hervestigd worden.

Lees meer