Emmerson Mnangagwa wordt president ad interim van Zimbabwe.
AP Emmerson Mnangagwa wordt president ad interim van Zimbabwe.

Zimbabwe krijgt vandaag al nieuwe president

De voormalige vicepresident van Zimbabwe Emmerson Mnangagwa wordt vandaag benoemd tot president ad interim, na het ontslag van Robert Mugabe. Dat zegt Mnangagwa zelf in een reactie, en ook regeringspartij Zanu PF bevestigt het nieuws.

"Ik wil het volk van Zimbabwe feliciteren met dit historisch moment. Samen zullen we een vreedzame overgang verzekeren om onze democratie te consolideren en voor een nieuw begin te zorgen voor alle Zimbabwanen", zegt Mnangagwa in een mededeling na het ontslag van Mugabe. "Terwijl ik terugkeer naar huis, kijk ik uit om met jullie, het volk van Zimbabwe, de politieke en economische uitdagingen aan te pakken."

Mnangagwa werd begin deze maand door de 93-jarige Mugabe aan de kant geschoven om hem te vervangen door zijn echtgenote Grace, en vluchtte naar Zuid-Afrika. Vorige week reden daarom tanks de hoofdstad binnen, maar het leger weigerde te spreken over een staatsgreep. Al die tijd weigerde Mugabe, ondanks druk van het leger, het volk en zijn eigen partij, op te stappen. Gisteren werd de druk uiteindelijk te groot. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer