Twitter

Zit Kremlin achter zuuraanval op activist Alexey Navalny?

De Russische activist Alexey Navalny is blind aan één oog nadat hij vorige week donderdag werd aangevallen met een groene substantie. Het chemische middel heeft brandwonden op zijn oog veroorzaakt. Volgens Navalny zit het Kremlin achter de aanval.

Navalny maakt deel uit van het Anti-Corruptie Fonds in Rusland. De organisatie onderzoekt de rijkdom van mensen in de omgeving van president Poetin. Navalny is een van de grootste critici van Poetin in eigen land. Hij is ervan overtuigd dat het Kremlin achter de zuuraanval zit, dat schrijft hij in een bericht op Facebook. De activist heeft op Twitter ook beelden gedeeld van de aanval. De beelden komen van de pro-Kremlin zender REN TV. De aanwezigheid van de zender tijdens de zuuraanval wijst er volgens Navalny op dat het georkestreerd is door de omgeving van de president.

Het middel waarmee de activist werd aangevallen zou het antisepticum zelyonka zijn. Zelyonka is al vaker ingezet om oppositieleden in Rusland aan te vallen. Het middel is moeilijk af te wassen, maar het is ook enorm gevaarlijk als het in contact komt met de ogen. 

Tweede aanval

Een dag na de aanval op Alexey Navalny, werd ook activiste Natalia Fyodorova aangevallen toen ze haar woning in Moskou verliet. Fyodorova is een activiste voor de oppositiepartij Yabloko. De partijleider heeft laten weten dat Fyodorova haar zicht heeft verloren, maar dat er een kans is dat ze op lange termijn wel opnieuw kan zien.  

Na de twee aanvallen stijgt de angst dat de beknotting door het Kremlin van politieke weerstand aan het escaleren is.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer