Femke Halsema.
REUTERS Femke Halsema.

Zoon Amsterdamse burgemeester Halsema in juli gearresteerd voor inbraak

De vijftienjarige zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is vorige maand gearresteerd in verband met een inbraak. Dat schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf. De aanhouding wordt in de krant bevestigd door de woordvoerder van Halsema en advocaat Peter Plasman. De politie van Amsterdam maakte later bekend dat er een onderzoek geopend wordt naar het lekken van privacygevoelige informatie aan Telegraaf-journalist John van den Heuvel. 

De zaak is gelekt omdat strafzaken tegen minderjarigen sowieso worden afgeschermd. Daarnaast werd vanmorgen bekend dat de naam van de zoon van Halsema vrijwel direct na zijn arrestatie al afgeschermd werd. Het onderzoek zal worden verricht door het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de eenheid Amsterdam.

De jongen werd in het weekeinde van 14 juli opgepakt na een achtervolging. Hij was met een andere jongen op de vlucht omdat zij waren betrapt bij een inbraak op een woonboot. Na de arrestatie vond de politie volgens De Telegraaf op de woonboot twee messen. Ook werd op de vluchtroute een alarmpistool gevonden. Volgens Halsema gaat het om een nepwapen. Dat schrijft zij in een brief aan alle Amsterdammers.

In de brief ontkent de burgemeester dat haar vijftienjarige zoon een gewapende inbraak heeft gepleegd. Ook is volgens haar geen sprake van een doofpot. Volgens de burgemeester was haar zoon samen met vriendjes aan het “klieren” en selfies aan het maken met een nepwapen. Uit verveling drongen zij een verlaten woonboot binnen en spoten ze brandblussers leeg.

“De politie is op de overlast af gekomen, mijn zoon is gaan rennen, heeft paniekerig het nepwapen weggegooid, is toen alsnog gestopt en ingerekend.” Daarmee heeft hij de wet overtreden - hij had het nepwapen niet bij zich mogen hebben en hij had de verlaten boot niet mogen betreden - en daarvoor zal hij de gevolgen moeten dragen”, schrijft Halsema in de brief.

“Geen sprake van doofpot”

Volgens De Telegraaf is er binnen kringen van politie en Openbaar Ministerie  sprake van groot ongenoegen omdat de aanhouding al weken 'onder de pet' wordt gehouden, maar volgens een woordvoerder is van een doofpot absoluut geen sprake. “De burgemeester heeft juist meteen gezegd dat van een uitzonderingsbehandeling geen sprake kan zijn, verder beschouwt de burgemeester het als een privékwestie", klinkt het. 

Advocaat Plasman erkent in De Telegraaf dat de politieleiding na de arrestaties de persoonsgegevens heeft afgeschermd in de politiesystemen. Ook geeft hij aan dat de zaak ter afhandeling aan een ander parket is overdragen. Dat gebeurde volgens de advocaat om belangenverstrengeling tegen te gaan. “Het afschermen gebeurde om te voorkomen dat de privacy van de jongen in het geding zou komen, er wordt namelijk nog wel eens in de systemen geneusd”, aldus Plasman. “Het feit dat de zaak aan een ander parket is overdragen bewijst al dat een doofpot niet aan de orde is.”

De advocaat vindt de termen van inbraak en wapenbezit zwaar overtrokken: “Er is sprake van puberaal gedrag, niet meer dan dat. Hij is scholier en nooit eerder met de politie in aanraking geweest.”

Kwetsbaar

Halsema zelf ontkent dat zij de politie zou hebben gevraagd de naam van haar zoon af te schermen. Wel hoopte ze dat “men discreet zou zijn omdat mijn functie mijn zoon kwetsbaar maakt voor publiciteit die hem jaren kan achtervolgen.”

De inbraak van half juli en de arrestatie van haar zoon heeft Halsema naar eigen zeggen direct gemeld bij de gemeentesecretaris en het integriteitsbureau van de gemeente. “Omdat ik geen enkele verstrengeling wil laten ontstaan tussen mijn bezorgdheid als moeder en mijn verantwoordelijkheid als burgemeester. In de driehoek heb ik er niet over gesproken, aan de commissaris en de hoofdofficier heb ik laten weten dat wij als ouders de zaak met de dienstdoende beambten afhandelen.”

26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • luc vanessa

    dat is de madam die de nederlandse wetten niet gaat naleven !(boerka verbod)

  • Karel Dierckx

    Femke Halsema is een volstrekt Hollandse naam, Benny De Keyzer. Geen idee waar jij vandaan haalt dat "mevrouw toevallig een vreemde naam heeft".

Lees meer