Foto ter illustratie.
THINKSTOCK Foto ter illustratie.

Zuid-Afrikaans park beschuldigd van mishandeling olifanten

Een dierenbeschermingsorganisatie heeft een klacht ingediend tegen een park in Zuid-Afrika dat tochtjes op de rug van een olifant aanbiedt. De organisatie zegt dat het de hand heeft kunnen leggen op een video waarin te zien is hoe de olifanten mishandeld worden, maar het park ontkent elke verantwoordelijkheid in de zaak.

"De video toont geketende olifantenkalfjes en jonge olifanten", zegt Wendy Willson van Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA). "Ze worden gemarteld met elektrodes en geslagen met vleeshaken." Op die manier wil het Knysna Elephant Park ervoor zorgen dat het dier niet langer volgens zijn instinct handelt, maar wel de mensen gaat gehoorzamen, klinkt het.

Als ze schuldig worden bevonden, riskeren de leiders van het park een gevangenisstraf van drie jaar en de inbeslagname van hun dieren, aldus Willson.

Het park zegt evenwel dat er geen sprake is van mishandeling en stelt dat de beelden al in 2008 werden gedraaid. Het incident heeft zich inderdaad in het park voorgedaan, maar de feiten gebeurden op het moment dat de olifanten al verkocht waren aan een particulier. En op dat moment was het personeel van de koper verantwoordelijk, klinkt het.

Nadat de feiten destijds aan het licht kwamen, heeft het Knysna Elephant Park ervoor gezorgd dat de dieren verzorging kregen, luidt het tot slot.

Lees meer