5 Een metrostation in Seoel wordt minutieus gedesinfecteerd.
AFP Een metrostation in Seoel wordt minutieus gedesinfecteerd.

Zuid-Korea ziet aantal besmettingen afnemen en wil de wereld tonen hoe je corona kan verslaan

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Zuid-Korea is voor de eerste keer in ruim drie weken onder de kaap van de 100 gedaald. President Moon Jae-in pleit voor de organisatie van een teleconferentie tussen de G20-landen. Het land wil de lessen die het tot nu toe heeft getrokken uit de strijd tegen de verspreiding van Covid-19 graag delen met de rest van de wereld.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zaterdag zijn in Zuid-Korea 76 nieuwe gevallen geregistreerd, waarmee het totale aantal officieel vastgestelde besmettingen in het land uitkomt op 8.162. Het aantal overlijdens nam daarentegen enorm toe, van 3 naar 75.

Zuid-Korea maakte vrijdag ook gewag van een hoger aantal genezingen dan aantal nieuwe besmettingen. Dat was voor het eerst sinds het begin van de epidemie. De meeste gevallen deden zich voor in de stad Daegu en omgeving, in het zuidoosten van het land, zo blijkt uit cijfers die de lokale gezondheidsautoriteiten hebben vrijgegeven. 

5 Een stelplaats voor bussen in Daegu - het epicentrum van de uitbraak in Zuid-Korea - wordt ook onder handen genomen met desinfectiemiddelen.
EPA Een stelplaats voor bussen in Daegu - het epicentrum van de uitbraak in Zuid-Korea - wordt ook onder handen genomen met desinfectiemiddelen.

Het land telde tot voor kort het op een na hoogste aantal besmettingen ter wereld, maar wordt intussen geprezen om zijn effectieve aanpak van de corona-pandemie. Zo is Zuid-Korea in een hoog tempo begonnen met mensen te testen op Covid-19. Besmettingen kunnen hierdoor vroegtijdig worden opgespoord. 

In Zuid Korea kan elke inwoner (het land telt er 53 miljoen) zich gratis laten testen. Eén van die testcentra is volgens de ontwerpers geïnspireerd op de drive-thru’s van McDonald’s en Starbucks. Je rijdt er binnen met de auto en wordt onderzocht terwijl je in de wagen blijft zitten. Na tien minuten is de uitslag bekend en mag je – als de test negatief is – gewoon doorrijden.

Zuid-Koreaanse inwoners kunnen ook twee apps downloaden die tonen of je in de buurt komt van een plaats die ooit door een coronapatiënt is bezocht. De applicaties zijn een gigantisch succes. De gegevens worden in Zuid-Korea door de overheid publiek gemaakt. De Zuid-Koreanen volgens daarnaast ook massaal het overheidsadvies op om afstand te bewaren en samenkomsten te vermijden.

5 Ook een school in Daegu wordt uitgebreid gedesinfecteerd.
EPA Ook een school in Daegu wordt uitgebreid gedesinfecteerd.

Deze maatregelen lijken te werken en president Moon Jae-in wil nu graag aan de rest van de wereld tonen hoe zijn land de strijd aanbindt met Covid-19. Volgens persbureau Bloomberg heeft Jae-in aan zijn Amerikaanse collega Donald Trump voorgesteld om via teleconferentie een top van de G20 te organiseren, klinkt het in een verklaring van Seoul. De G20 is een groep van negentien landen en de Europese Unie die het leeuwendeel van de wereldeconomie vertegenwoordigen.

Zuid-Korea stelt voor om tijdens de vergadering informatie te delen over hoe het land erin slaagt de nationale verspreiding van Covid-19 te tackelen. Het wil voorts ook de resultaten van klinische tests delen en maatregelen bespreken die de gevolgen van de uitbraak op de wereldwijde economie kunnen counteren, staat nog in de verklaring.

De nationale veiligheidsadviseur van de Zuid-Koreaanse president, Chung Eui-yong, heeft zondag het voorstel telefonisch besproken met zijn Amerikaanse evenknie, Robert O’Brien. Volgens de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur zou president Donald Trump het Zuid-Koreaanse idee “actief overwegen”, aldus nog persbureau Bloomberg.

5
EPA
5 Een lege straat in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel.
EPA Een lege straat in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel.

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK VAN BRUSSEL

    Ronny Van De Wal, dat is het verstandigste wat ze kunnen doen. Communicatie via bvb.Skype in groep is perfect nodig.

  • jaak Peeters

    Goed! Maar Wilmes slaagt er zelfs niet in om voor voldoende mondmaskers te zorgen. En DIE gaat ons nu redden??? Begrijpt iemand dit?

Lees meer