De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal de Zuid-Koreanen verwelkomen op een diner.
AFP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal de Zuid-Koreanen verwelkomen op een diner.

Zuid-Koreaanse delegatie op bezoek in Noord-Korea voor diner met Kim Jong-un

Het Noord-Koreaanse staatshoofd Kim Jong Un heeft vandaag voor het eerst sinds zijn machtsovername eind 2011 hoge vertegenwoordigers van het buurland Zuid-Korea ontmoet. Kim ontving zijn bezoekers maandagavond tijdens een diner in de hoofdstad Pyongyang. 

De delegatie uit het zuiden werd aangevoerd door de nationale veiligheidsadviseur Chung Eui Yong en het hoofd van de inlichtingendienst Suh Hoonin. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae In had vijf afgezanten naar Noord-Korea gestuurd om over een verdere toenadering te onderhandelen. Het ging ook om een inleiding van gesprekken tussen het communistische bestuur in Pyongyang en de VS over het Noord-Koreaans kernwapenprogramma.

Atoombom

De spanningen in de regio zijn sinds 2017 duidelijk toegenomen, nadat Noord-Korea meerdere ballistische raketten en begin september nog een nieuwe atoombom had getest en daarmee de VN-resoluties had geschonden. Noord-Korea kan naar eigen zeggen het hele Amerikaanse vasteland met atoomkoppen bestrijken. Moon hoopt nu gebruik te kunnen maken van een zekere ontspanning door de Olympische Winterspelen in Pyeongchang van februari. Maar het vooruitzicht op een dialoog tussen Pyongyang en Washington blijft onzeker. Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump en Moon de laatste tijd herhaaldelijk hadden bekrachtigd dat het doel van een dialoog de onomkeerbare en verifieerbare creatie van een kernvrij Koreaans schiereiland moet blijven, wil Noord-Korea enkel aan de onderhandelingstafel plaatsnemen voor gesprekken zonder voorwaarden.

Moons gezanten waren maandag rechtstreeks van Seoel naar Pyongyang gevlogen. Dinsdag zijn verdere gesprekken met Noord-Koreaanse functionarissen gepland. Na hun terugkeer in Seoel willen ze ook de VS over de resultaten informeren.

De Noord-Koreaanse staatsmedia berichtten na de aankomst van de delegatie dat ze door Ri Son Gwon werden ontvangen. Ri is voor inter-Koreaanse zaken bevoegd en was ook al betrokken bij de gesprekken over een Noord-Koreaanse deelname aan de Winterspelen in Zuid-Korea.

Zus Kim Yo Jong

Met het sturen van zijn afgezanten beantwoordt de Zuid-Koreaanse president het bezoek van de zus van de Noord-Koreaanse staatsleider, Kim Yo Jong, in februari. Ze wordt ook beschouwd als een belangrijke adviseur van Kim Jong Un en had als speciaal gezant van haar broer op de openingsceremonie van de Winterspelen de uitnodiging van Pyongyang aan Moon overgemaakt. Moon had in het begin echter rekening houdend met bondgenoot VS terughoudend gereageerd.

Trump en het Noord-Koreaans bestuur hadden elkaar vorig jaar in de kwestie over het Noord-Koreaans atoom- en rakettenprogramma wederzijds scherp bedreigd, wat wereldwijd tot grote bezorgdheid had geleid. In de marge van de Winterspelen in Zuid-Korea hadden Noord-Koreaanse vertegenwoordigers echter voor de eerste keer voorzichtige signalen tot bereidheid om te praten uitgestuurd. 

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Cédric Nuyts

    oei dat gaan de Amerikanen niet graag zien die willen alleen maar oorlog en vernieling

  • Fredien Vandervekens

    Tijdje geleden dat we Rex (Tillerson) hoorden of zagen. Noord-Zuid verbinding komt eraan ? Rex, hallo ??

Lees meer