Zuid-Koreaanse premier stapt op na ramp met ferry

De Zuid-Koreaanse premier Chung Hong-won heeft zijn ontslag aangeboden. De politicus stapt op vanwege de kritiek die zijn regering krijgt na de ramp met de veerboot Sewol. Die zonk 2 weken geleden, waarbij honderden mensen omkwamen. Er zijn inmiddels 187 lichamen geborgen en nog 115 mensen worden vermist.

Zuid-Korea kreeg felle kritiek van familieleden van opvarenden, die vinden dat de reddingsactie niet goed verloopt en de informatievoorziening slecht is. Chung en president Park Guen-hye werden beiden uitgejouwd toen zij na de ramp een bezoek brachten aan nabestaanden. Die slingerden waterflessen naar het hoofd van de premier. De meeste slachtoffers zijn leerlingen van een school nabij Seoul, die hun schoolvakantie op Jeju wilden vieren.

"Verantwoordelijkheid nemen en opstappen is het enige juiste dat ik kan doen. Aanblijven als premier zou een te zware last zijn voor de regering", zei Chung tijdens een korte persconferentie. "Namens de regering bied ik mijn excuus aan voor de vele problemen, van het niet voorkomen van de ramp en de afhandeling ervan."

Bij de afhandeling ging heel wat mis. Zo werden lichamen die inmiddels zijn geborgen soms bij de verkeerde familieleden afgeleverd. Ook aan boord van de veerboot zou veel mis zijn gegaan. Zo konden geen reddingsboten te water worden gelaten en ging er veel mis met de reddingsprocedure. Alle 15 bemanningsleden van de Sewol zijn opgepakt op verdenking van dood door nalatigheid.

Over de oorzaak van de ramp bestaat nog veel onduidelijkheid.

De zoektocht naar slachtoffers van de bootramp duurt nog steeds voort.
AFP De zoektocht naar slachtoffers van de bootramp duurt nog steeds voort.

Lees meer