Riek Machar, leider van de rebellen in Zuid-Soedan, schudt de hand van president Salva Kiir.
AP Riek Machar, leider van de rebellen in Zuid-Soedan, schudt de hand van president Salva Kiir.

Zuid-Soedanese regering verwerpt vredesakkoord

De hoop op vrede in Zuid-Soedan is ondanks de dreiging van sancties door de internationale gemeenschap na nauwelijks 24 uur verdwenen. Een dag na het afsluiten van een vredesakkoord door de conflictpartijen verklaarde de Zuid-Soedanese regering de overeenkomst nietig: "We kunnen het akkoord niet aanvaarden", zei minister van Informatie Michael Makuei vandaag.

De Zuid-Soedanese president Salva Kiir had na de onderhandelingen in Ethiopië de ondertekening van het akkoord door zijn tegenstander en vroegere plaatsvervanger Riek Machar bijgewoond, maar vroeg zelf enige bedenktijd.

De intergouvernementele organisatie van Oost-Afrikaanse landen (Igad) had de betrokken partijen maandag bedreigd met een ultimatum. In geval van een mislukking riskeren ze ook sancties van de Verenigde Staten.

De conflictpartijen hebben sinds de uitbraak van geweld eind 2013 al verschillende vredesakkoorden gesloten, die echter alle werden afgebroken. Het aanhoudend geweld tussen de aanhangers van Kiir en Machar hebben al tot de vlucht van twee miljoen mensen geleid. Tienduizenden mensen lieten tijdens het conflict het leven.

Lees meer