8
EPA

Zwaargewond na de aanslag? Deze mannen gingen toch stemmen in Turkije

Bij een aanslag in het Turkse Diyarbakbir raakten afgelopen vrijdag verschillende mensen zwaargewond. Ondanks hun verwondingen gingen deze mannen hun democratische rechten toch verzilveren.

Van doorzettingsvermogen gesproken: Huseyin Toprak bracht gisteren toch nog zijn stem uit, hoewel hij vorige vrijdag zwaargewond raakte tijdens de aanslag in het Turkse Diyarbakir. Bij twee explosies tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de Democratische Partij van het Volk (HDP) zijn toen vier doden gevallen. Minstens vierhonderd andere mensen raakten gewond.

8
EPA

Ook Sabahattin Tekci liet zich niet kisten. In een rolstoel kwam hij zijn burgerplicht vervullen.

8
AFP

De pro-Koerdische partij verzamelde uiteindelijk meer dan 10 procent van de stemmen en mag dus in het parlement zetelen. Het resultaat wordt een "politieke aardbeving" genoemd. Duizenden sympathisanten kwamen samen om dat succes te vieren, ze dansten en schoten vuurwerk af.

8
AFP
8
AFP

De partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verloor de absolute meerderheid in het parlement. De AK kwam uit op 259 zetels, dat zijn er zeventien te weinig om alleen te mogen regeren. Een grondwetwijziging om de president meer macht te geven, kan dus niet zomaar meer doorgevoerd worden.

8
AFP
8
AFP
8
AFP

Lees meer