2
ANP XTRA

Zware criminelen in Nederland moeten langer in cel blijven: "Vrij na twee derde van straf is moeilijk uit te leggen"

Criminelen die zijn veroordeeld tot een celstraf van minimaal zes jaar in Nederland komen in de toekomst mogelijk niet meer vanzelf na twee derde van hun straf vrij. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister van Veiligheid Sander Dekker vandaag presenteert.

Onder de huidige wet kan iemand die is veroordeeld tot 12 jaar cel al na 8 jaar vrijkomen. Door het nieuwe voorstel wordt dat 10 jaar, omdat de voorwaardelijke invrijheidstelling maximaal nog maar 2 jaar mag zijn. Gevangenen die zich tijdens hun straf misdragen moeten hun hele straftijd uitzitten.

"We willen de geloofwaardigheid van opgelegde straffen vergroten", zegt de VVD-minister in een interview met het AD. "Als iemand na een vreselijk misdrijf achttien jaar krijgt, maar na twaalf jaar alweer buitenstaat, dan is dat moeilijk uit te leggen."

Met het plan is 13 miljoen euro gemoeid. Op de vraag of dat geld al is gevonden binnen het kabinet wilde Dekker in het interview geen antwoord geven.

Dekker wil ook dat slecht gedrag van gedetineerden een grotere rol gaat spelen, niet alleen bij de bepaling of ze eerder vrijkomen maar ook tijdens hun celstraf. Zo moeten gevangenen die zich goed gedragen worden beloond met meer vrijheden binnen de gevangenis. Als hun straf ten einde loopt, zouden ze bijvoorbeeld ook overdag buiten de gevangenis kunnen werken.

2
ANP

72 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Leo Bols

    2/3 van de straf uitzitten, moest je dat in België eens toepassen dat zou pas een vooruitgang naar rechtvaardigheid zijn. Want het gerecht en rechtvaardigheid... maak er maar een procedure fout van dan moet je helemaal niet naar de gevangenis.

  • HERMAN DE SMET

    Rechters zorgen voor zichzelf en hun collega's iemand die 10 jaar krijgt zien ze 3 jaar niet meer . Iemand met werkstraf zien ze 3 maal per jaar

Lees meer