Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.

Zweeds parlement wil verbod op dansen zonder vergunning schrappen

In Zweden roepen eigenaars van cafés, clubs en restaurants op om het zogenaamde verbod op dansen zonder vergunning te schrappen. Sinds de jaren 30 lopen Zweedse horeca-uitbaters het risico te worden beboet of hun drankvergunning te verliezen van zodra hun klanten beginnen te dansen. Daar is dan ook een dansvergunning voor nodig in het land. Al lijkt het einde van die vergunning nu nabij, want ook het Zweedse parlement vraagt de wet te schrappen.

De aparte wet ontstond rond 1930. Toen zagen de inwoners van Zweden dat de jeugd steeds vaker aan het dansen sloeg. Die jeugdige vrijetijdsbesteding werd door de oudere generaties gezien als ‘een cocktail van extase, lust en bedwelming’, schrijft dagblad Trouw. En dat moest volgens de “moraalridders” van die tijd worden bestreden met het instellen van een dansvergunningsplicht.

Schrappen

Meerdere voorstellen tot het schrappen van het dansverbod tussen 2007 en 2010 leidden niet tot resultaat. Ook de twintig moties in de daaropvolgende jaren oogsten geen succes. De regering had het te druk. Het parlement stemde in 2016 voor een herroeping, maar ook toen kwam die er niet. De wet wordt al lange tijd niet serieus genomen door horeca-uitbaters. Bij de laatste telling had slechts een honderdtal horecazaken van de 1100 die de hoofdstad Stockholm telt zo’n vergunning.

Hoewel de Zweedse regering niet verplicht is op de oproep van horeca-uitbaters te reageren, vroeg het parlement van het Scandinavische land, ook wel de Riksdag genoemd, vorige week formeel het aftandse wetsartikel te schrappen. Normaal gezien zal de regering zich naar de wens van de Riksdag schikken. De kans is dus groot dat het verbod op dansen zonder vergunning eindelijk verdwijnt en dat Zweedse cafébezoekers binnenkort naar hartenlust kunnen dansen.

Lees ook:

Festivalticket gekocht voor deze zomer? Dit kan je verwachten van de desbetreffende organisaties (+)

Legendarische discotheek opent deuren na grondige make-over: “DNA van Carré bleef bewaard”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer