AFP

Zweedse openbare aanklager eist aanhouding Assange in verkrachtingszaak

Het Zweedse Openbaar Ministerie wil dat Wikileaks-oprichter Julian Assange gearresteerd wordt op verdenking van verkrachting. Dat heeft het parket laten weten.

Het Zweedse parket heropende vorige week het onderzoek naar de beschuldigingen tegen de Australiër. Dat gebeurde op vraag van de advocaat van een vrouw die beweert dat Assange haar in 2010 heeft verkracht. Het onderzoek was in 2017 stopgezet, maar kan nu worden verdergezet omdat Assange - die de beschuldigingen ontkent - niet meer in de Ecuadoraanse ambassade in Londen verblijft.

Vluchten

Door in 2012 de ambassade in te vluchten, kon Assange een uitlevering aan Zweden vermijden. De Australiër werd vorige maand echter uit de ambassade gezet en tot een celstraf van 50 weken veroordeeld wegens het jarenlang overtreden van borgtochtverplichtingen en het ontwijken van de politie.


Openbaar aanklager Eva-Marie Persson vraagt de rechtbank in Uppsala nu om Assange in Groot-Brittannië aan te houden op verdenking van verkrachting. "Als de rechtbank beslist hem aan te houden, zal ik een Europees aanhoudingsbevel uitvaardigen met betrekking tot een uitlevering aan Zweden", klinkt het. (lees hieronder verder)

Er is echter ook een vraag tot uitlevering van de Verenigde Staten, die Assange beschuldigen van samenzwering met klokkenluider Chelsea Manning. "Als er een conflict is tussen een Europees aanhoudingsbevel en een vraag tot uitlevering van de VS, zullen de Britse autoriteiten beslissen over de volgorde van prioriteit. De uitkomst van dat proces is onmogelijk te voorspellen", aldus Persson.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • DIRK VAN BRUSSEL

    wie op dat niveau opereerd weet op voorhand wat de risico’s zijn.

  • Marc Verschaeren

    De waarheid tonen kan gevaarlijk zijn , en dat ook bij ons ! .

Lees meer