thinkstock

Zwitser geobsedeerd door roofvogels krijgt jaar cel voor pluimendiefstal

Een rechtbank in Bazel heeft vandaag een Zwitser tot een jaar cel veroordeeld omdat hij honderden waardevolle pluimen stal uit musea in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. De man blijkt een obsessie te hebben voor roofvogels.

De rechtbank bevond de vader van twee schuldig aan beschadiging van eigendom en veroordeelde hem tot drie jaar cel. Twee daarvan zijn voorwaardelijk.

De man, die dit jaar 45 wordt, omschrijft zichzelf als een obsessieve verzamelaar. Hij vertelde het hof dat hij begon met het verzamelen van veren toen hij negen was en dat hij ervan droomde om ooit een veer te bezitten van elke soort roofvogel ter wereld. Om de hand te leggen op zeldzame exemplaren bezocht hij minstens zeven natuurkundige musea in Duitssprekende landen. Hij verschafte zichzelf toegang tot hun collecties door te doen alsof hij bezig was met een onderzoeksproject. Als de staf dan uit zicht was, plukte hij 458 veren van dode vogels, goed voor een schade van zes miljoen Zwitserse franken, ofwel 6,1 miljoen euro.

De man ging enkele jaren door met zijn diefstallen, maar liep in 2012 tegen de lamp in een museum in Berlijn. Zijn collectie bleek intussen uit meer dan 10.500 veren te bestaan.

Lees meer