EPA

Zwitserland schort wapenleveringen aan Saudi-Arabië op

Zwitserland voert voorlopig geen wapenonderdelen meer uit naar Saudi-Arabië wegens de affaire-Khashoggi. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Daarnaast besliste ze om af te zien van een geplande versoepeling van de regelgeving rond wapenexport.

Al sinds 2009 laat Zwitserland geen leveringen van oorlogsmateriaal aan Riyad meer toe. Tot nu toe mochten reserveonderdelen, munitie en vuurwapens voor privaat gebruik wel nog naar Saudi-Arabië worden geëxporteerd. Als gevolg van de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, heeft de Zwitserse regering nu beslist dat voorlopig ook geen reserveonderdelen voor vuurwapens meer gestuurd morgen worden. Het ministerie van Economie benadrukt dat het om "slechts een tijdelijke maatregel" gaat.

Khashoggi - onder meer columnist voor The Washington Post - werd op 2 oktober voor het laatst gezien toen hij het consulaat van Saudi-Arabië in het Turkse Istanboel binnenging. Volgens Ankara voerde een vijftienkoppig Saudisch doodseskader de moord uit. Saudi-Arabië bleef aanvankelijk ontkennen iets met de dood van Khashoggi te maken te hebben, maar zag zich genoodzaakt om uiteindelijk toe te geven dat het om een "niet-geautoriseerde" Saudische operatie ging zonder medeweten van bovenaf.

Interne conflicten

Eerder op de dag had de Zwitserse regering ook al aangekondigd dat ze een geplande versoepeling van de regels voor wapenexport gaat schrappen. Ze wilde het de noodlijdende Zwitserse wapenbedrijven voortaan mogelijk maken om wapens te leveren aan landen waar een burgeroorlog heerst, "als er geen aanwijzingen zijn dat ze in het interne conflict worden ingezet".

Op die maatregel kwam heel wat protest. Tegenstanders drongen aan op een referendum. Omdat ze vreesde dat een volksraadpleging tot juist nog strengere wapenregels zou kunnen leiden, besliste de regering om de hervorming te laten vallen.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jo Van Caenegem

    Sommigen hieronder, vinden het hier misschien nog jammer van het non-proliferatie verdrag, kernwapens zouden nog beter zijn voor de Chino-Russische economie! Die vijf minuten dat we hier dan nog zouden rondlopen, tenminste.

  • Stefaan Baert

    De Russen en de Chinezen zullen wel zaken doen. Zij verkopen ook graag iets en hebben geen last van hun geweten.

Lees meer