MARC GOYVAERTS / PHOTO NEWS

Zwitserse vorsers ontwikkelen systeem om afval op te sporen

Zwitserse wetenschappers hebben een apparaat ontwikkeld dat in staat is om in een stad afval te detecteren en in categorieën onder te verdelen. Het systeem zou steden in staat moeten stellen om hun straten op hun goedkopere manier proper te houden.

Het systeem verloopt in twee fases. Eerst worden er beelden in hoge resolutie gemaakt met camera's die bevestigd zijn op voertuigen die door de parken en straten rijden. De beelden worden automatisch geanalyseerd door een computer die het afval herkent en onderverdeelt in 25 verschillende categorieën, zoals 'papier' of 'peuken'. Die onderverdeling kan door elk stadsbestuur naar eigen goeddunken worden aangepast.

Door de uitvinding wordt het mogelijk om op een vrij eenvoudige manier een stand van zaken van het afval op straat op te maken. Op die manier kan worden vastgesteld waar het dringendst moet worden ingegrepen.

Het apparaat werd ontwikkeld door de technische hogeschool van Lausanne (EFPL), de hogeschool Arc en de startup Cortexia.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jean-luc barra

    Propere straten en het gaat over peuken ? Wat een super prioriteit !

  • etienne vijverman

    de meest simpele en goedkoopste manier is gooi niets op de openbare weg of park !!! en iedereen tevreden !!!! vuile straten en pleinen trekken: het probleem bij uitstek en trek vuil aan !!!! en daar blijven mensen weg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lees meer