De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.
REUTERS De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

Cazeneuve: "Frankrijk in hoogste staat van paraatheid"

Frankrijk verkeert in de hoogste staat van paraatheid na de verijdelde aanslag in de Thalys gisteren. Dat zei minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken vandaag volgens de radiozender France Info. "Het dreigingsniveau is erg hoog. Onze mobilisatie is totaal".

Een 26-jarige Marokkaan liep gisteren met een kalasjnikov over zijn schouder door de trein. Voor hij een bloedbad kon aanrichten, werd hij overmeesterd. Hij werd in Arras uit de trein gehaald en vanochtend naar een voorstad van Parijs overgebracht, waar hij wordt verhoord in een pand van de terrorismebestrijding.

Recent in Syrië
Cazeneuve verklaarde bij France Info dat hij nog geen zekerheid had over de identiteit van de man. Er wordt wel vermoed dat hij bij een radicaal-islamitische beweging is aangesloten. Mogelijk gaat het om Ayoub El Kahzzani, schrijft de Spaanse krant El País. Hij woonde in 2014 in Spanje en zou daarna naar Frankrijk zijn verhuisd. Daarnaast zou hij recent in Syrië zijn geweest.

Ook in ons land bekend
El Kahzzani was bij de Spaanse veiligheidsdiensten in beeld om zijn radicale overtuigingen. De Franse veiligheidsdiensten waren op de hoogte van die informatie, maar het is niet duidelijk of ze hem volgden op het moment van de geplande aanslag. Ook in ons land, waar de man aan boord van de trein ging, was de man bekend bij justitie.

Lees meer