3
Photo News

Charles Michel in China: "Zonder Ceta-akkoord was schade voor ons land aanzienlijk"

"Zonder akkoord over Ceta was de schade voor ons land aanzienlijk geweest." Dat zegt premier Charles Michel vanuit China, waar hij investeerders en toeristen opnieuw warm probeert te maken voor ons land. Een eerste succesje is al binnen. Volgend jaar komt er zo goed als zeker een rechtstreekse vlieglijn tussen Brussel en Shanghai.

Eigenlijk zou de premier ons land al in het voorjaar gaan promoten op een groot handelsforum in China, maar de aanslagen van 22 maart gooiden roet in het eten. Een dik half jaar later is het dan toch zover.

Michel is ervan overtuigd dat zijn aanwezigheid helpt om deals tussen Belgische en Chinese bedrijven te versnellen. Niet minder dan 20 akkoorden worden er tijdens het tweedaagse bezoek gesloten. Eén ervan is een intentieverklaring van het Chinese Hainan Airlines om vanaf 2017 een nieuwe rechtstreekse verbinding Brussel-Shanghai in te leggen.

3
Photo News

Betrouwbaarheid
Maar dé vraag is of de Chinezen ons nog wel als een betrouwbare handelspartner zien.

België kwam de voorbije maanden niet al te fraai in het nieuws, eerst door het afblokken van de intrede van het Chinese State Grid in Eanis en recenter door de dagenlange Waalse blokkage van het Europese handelsverdrag met Canada (Ceta). De premier maakt zich daar geen zorgen over, maar laat niet na nog even een steek uit te delen naar Waalse regering van Paul Magnette.

Slechts drie dagen
"De negatieve impact is zeer beperkt gebleven, omdat het uiteindelijk maar drie dagen langer geduurd heeft eer er een akkoord was over Ceta. Maar was de blokkage blijven duren, dan was de schade voor België en het Europese project wel aanzienlijk geweest. Daarom heb ik hard gewerkt om de Waalse en Brusselse regering ervan te overtuigen dat het nodig was zo snel mogelijk een akkoord te vinden."

3
Photo News

"Ik heb hard gewerkt om de Waalse en Brusselse regering ervan te overtuigen dat het nodig was zo snel mogelijk een akkoord te vinden."

Leugens
Minister van Buitenlandse Zaken en MR-vicepremier Didier Reynders had de voorbije dagen lof voor de constructieve houding en het onderhandelingstalent van Waals minister-president Paul Magnette in het CETA-dossier. "Er was inderdaad een uitstekende samenwerking met Magnette, behalve de laatste dagen toen hij zijn amendementen pas op dinsdag en woensdag neerlegde", stelde Michel.

Michel blijft erbij dat er aan de tekst van het verdrag zelf niks veranderd is. Aan het verdrag "is geen komma veranderd", maar er werden wel een aantal verklaringen en interpretatieve teksten toegevoegd, "waarvan enkele een juridische waarde hebben", klinkt het. Enkel de verklarende nota werd verduidelijkt "om alle verspreide leugens te ontkrachten", aldus de premier.

De premier hekelde daarbij de lastercampagne van de Waalse en Brusselse meerderheidspartijen zoals de invoer van hormonenvlees en GGO's, terwijl het voorzichtigheidsprincipe garanties voorziet in de Europese wetgeving.

Lees meer