3
ap

Clinton vraagt FBI alle informatie vrij te geven in nieuw onderzoek naar haar e-mails

e-mails "niet van Clinton"

De FBI gaat het onderzoek naar e-mails van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heropenen. Dat zegt FBI-directeur James Comey in een brief aan het Congres. De FBI zou informatie gevonden hebben over "e-mails die pertinent lijken voor verder onderzoek". Er wordt nagegaan of de e-mails geheime informatie bevatten. Clinton heeft inmiddels tijdens een campagnebijeenkomst in Des Moines, Iowa, verklaard dat de FBI meteen meer informatie moet geven over het nieuwe onderzoek. Ze is ervan overtuigd dat de e-mails geen invloed zullen hebben op de eerdere conclusies van de FBI over het gebruik van haar private e-mailserver.

"Het is nog elf dagen voor de misschien wel belangrijkste nationale verkiezing uit onze geschiedenis plaatsvindt en mensen zijn hun stem al aan het uitbrengen. Het Amerikaanse volk verdient dan ook onmiddellijk alle feiten te krijgen", aldus Clinton. "De directeur heeft zelf gezegd dat hij niet weet of de e-mails waarover hij schrijft al dan niet significant zijn. Ik heb er vertrouwen in dat de e-mails, over welke het ook gaat, geen invloed zullen hebben op de conclusies van juli." De FBI concludeerde toen dat Clinton "extreem onvoorzichtig" was geweest, maar dat ze niet vervolgd zal worden voor het gebruik van haar private e-mailaccount toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was.

Geruchten
Volgens verschillende media gaat het niet om e-mails van Clinton zelf, The New York Times meent te weten dat het gaat om drie e-mails gevonden op "een toestel" van Clintons medewerkster Huma Abedin en haar ex-man Anthony Weiner. Die laatste kwam in contact met de FBI omdat hij seksueel getinte boodschappen naar minderjarigen gestuurd zou hebben. Op de vraag of de e-mails verband houden met een ander onderzoek naar voormalig congreslid Anthony Weiner, antwoordde Clinton dat "we niet weten wat we moeten geloven. Er zullen zeker nog meer geruchten volgen."

Geen waarschuwing
Clinton verklaarde ook dat haar team niet op de hoogte werd gebracht van de inhoud van het onderzoek, en volgens woordvoerder Eric Schultz was ook het Witte Huis niet op de hoogte. "We werden niet op voorhand gewaarschuwd", zei hij aan persbureau Reuters, eraan toevoegend dat hij niet denkt dat president Barack Obama door de nieuwe ontwikkelingen zijn beeld en mening over Clinton zal veranderen. Obama sprak gisteren alleszins, enkele uren na de onthullingen over nieuwe onderzoek, nog op een campagnerally voor Clinton in Orlando. Hij riep de kiezers op om voor Hillary te stemmen, zelfs al heeft ze nu een voorsprong in de peilingen.

Verbazingwekkend
Clintons campagneleider John Podesta verklaarde eerder op de dag al in een persbericht dat hij aan James Comey gevraagd heeft om extra informatie te geven over de brief die hij verstuurde. "De directeur van de FBI Comey moet de Amerikanen meteen meer informatie geven over de inhoud van de brief die werd verstuurd aan de acht Republikeinse commissievoorzitters", aldus Podesta. "We zien al interpretaties dat de FBI een onderzoek zou 'heropenen', maar de verklaringen van Comey staven die interpretatie niet. De brief van directeur Comey spreekt over berichten die werden ontdekt in een aparte zaak, maar we hebben geen enkel idee over welke berichten het gaat, en de directeur heeft zelf verklaard dat ze misschien niet significant zijn", aldus Podesta, die toevoegt dat het "verbazingwekkend is dat zoiets elf dagen voor de presidentsverkiezing gebeurt".

"Sluit haar op"
Voor Clintons rivaal Donald Trump betekent de heropening dankbare nieuwe munitie. "Echte verandering betekent de corruptie in Washington verwijderen. And wow, misschien gebeurt dat wel", trok Trump van leer tijdens een campagnebijeenkomst in New Hampshire. "Misschien zal eindelijk gerechtigheid geschieden. Ik won mijn eerste voorverkiezing in New Hampshire, en nu dit. Dit is groter dan Watergate." Trumps speech werd op gejuich onthaald. "Sluit haar op", scandeerde zijn aanhang.

"Opnieuw kan Clinton enkel zichzelf de schuld geven", reageerde ook Paul Ryan, Republikeins voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. "Er zijn haar enkele van de grootste geheimen van onze natie toevertrouwd, en ze heeft dat vertrouwen beschaamd door verkeerd om te gaan met vertrouwelijke informatie." Hij roept daarom op om Clinton uit te sluiten van alle briefings over nationale veiligheid die presidentskandidaten normaal krijgen.

Volgens de conservatieve radiopresentator en politieke commentator Rush Limbaugh, die zich met veel plezier verliest in complottheorieën, is het nieuwe onderzoek naar Clinton echter een manier om de aandacht af te leiden van de onthullingen van WikiLeaks.

3
AFP

Jason Chaffetz, Amerikaans parlementslid, tweette dat de FBI-directeur hem heeft verteld dat er "e-mails bestaan die pertinent voor het onderzoek lijken" en dat het onderzoek wordt heropend.

Het zou gaan om nieuwe e-mails van of over Clinton die nog niet bekend waren en die nu gevonden zijn in een apart en niet-gerelateerd onderzoek. Regeringsbronnen melden dat de e-mails alvast niet van Clintons privé-server komen, maar het is officieel niet duidelijk waar de e-mails dan wel van komen.

Weiner
Volgens The New York Times gaat het om drie mails afkomstig van "een toestel" van Clintons naaste medewerker Huma Abedin en haar ex-man Anthony Weiner, waardoor ook deze nieuwe "wending" in de Amerikaanse verkiezingsstrijd draait rond mannelijke hyperpotentie.

De e-mails zouden ontdekt zijn tijdens het onderzoek naar het sexting-schandaal rond Weiner, voormalig parlementslid. Weiner had in 2011 een schandaal veroorzaakt met het tweeten van onbetamelijke teksten en foto's. Toen overleefde hij het schandaal op politiek vlak. Maar toen in augustus zijn haantjesgedrag weer de krantentitels haalde, werd een vooronderzoek tegen hem geopend. Abedin kreeg de keuze tussen campagne blijven voeren voor Hillary of haar huwelijk. Ze offerde dat laatste op. In september kwam Weiner wederom in het vizier van de autoriteiten. Weiner zou seksuele berichten hebben uitgewisseld met een 15-jarige.

FBI-directeur Comey kan naar eigen zeggen nu ook nog niet zeggen of de nieuwe e-mails "relevant" zijn en hoe lang het nieuwe onderzoek zal duren.

3 Anthony Weiner en zijn ondertussen ex-echtgenote Huma Abedin in 2013.
REUTERS Anthony Weiner en zijn ondertussen ex-echtgenote Huma Abedin in 2013.

"Enkel onvoorzichtig"
Hillary Clinton ligt al geruime tijd onder vuur voor het gebruik van een privé-server voor haar e-mails toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was.

De FBI besliste onlangs echter om het onderzoek te sluiten en besloot dat Clinton enkel "onvoorzichtig" was geweest. Dat onderzoek wordt omwille van nieuwe elementen dus heropend.

De FBI gaat nu kijken of de nieuwe e-mails vertrouwelijke informatie bevatten. Het FBI-besluit komt hoe dan ook ongelegen voor de Democrate, op elf dagen van de presidentsverkiezing. Vast staat dat het nieuws de race op zijn kop zet.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Clinton leidde in de periode waar het e-mailschandaal betrekking op heeft, liet weten alles te zullen doen om mee te werken aan het onderzoek, mocht dat worden gevraagd. ''Maar we hebben nu nog geen verdere details of info'', benadrukte een woordvoerder.

Lees meer