UNKNOWN

Clouseau-single 'Leve België' veroorzaakt controverse

Vlaams parlementslid Kurt De Loor (sp.a) is niet te spreken over de reactie van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) op de nieuwe single van Clouseau: Leve België. Die had het tijdens De Ochtend op Radio 1 over een "voorbijgestreefd, aftands nummer dat haaks staat op de realiteit". De Loor is niet opgezet met de uitspraken. "Vlaanderen mag zich gelukkig prijzen dat de ministerpost Cultuur aan Bourgeois voorbijgegaan is", luidt het.
 
Hoewel de broers Koen en Kris Wauters naar eigen zeggen geen politiek statement willen maken met het lied, beroert Leve België de gemoederen. Volgens Vlaams minister Bourgeois probeert het nummer een Belgische emotie te kweken in "karamellenverzen die hij zelf niet zou durven produceren".

"Inhoud staat nogal  haaks op realiteit"
Hij argumenteert dat België achteruit boert en dat de inhoud van het nummer nogal haaks staat op de realiteit, al wil hij de zaak ook niet opblazen. "Ik heb geen probleem met de mening van Clouseau en ik vind ook dat alle muziekgenres - zeker op de publieke omroep - aan bod moeten komen".
 
Voor Vlaams parlementslid De Loor, tevens organisator van Rock Zottegem, is het "hoog tijd dat Bourgeois een toontje lager zingt. De fanatieke uitlatingen van minister Bourgeois doen afbreuk aan de artistieke vrijheden van onze artiesten", aldus De Loor.

De Croo vs. N-VA
Intussen poneerde Kamerlid en notoir belgicist Herman De Croo (Open Vld) in Het Laatste Nieuws, naar aanleiding van de nieuwe single, dat het nationalisme bij de jonge generatie dood en begraven is. "Geert Bourgeois en co mogen het gerust weten: hun zware bottines zijn nostalgie", stelde De Croo.
 
"Jammer voor de heer De Croo, maar net het tegendeel is waar: het Vlaams-nationalisme is bij jongeren populairder dan ooit, reageert voorzitter David Manaigre van Jong N-VA op zijn beurt. "Dat blijkt onder meer uit het toenemende ledenbestand van Jong N-VA en uit de talrijke jongerenkandidaten op de lijsten op 7 juni. Het ledenaantal van de jongerenorganisatie van N-VA is met maar liefst 20 procent gestegen vergeleken met vorig jaar", zegt Manaigre.
 
"Het is ver gekomen als de verdedigers van de Belgische staat zich moeten beroepen op liedjes om aan te tonen dat België nog een toekomst heeft". (belga/mvdb)

Lees meer