Medialaan

Comité P oordeelt: Antwerpse politie mocht op Syrisch meisje schieten

Het Snelle Respons Team van de Antwerpse politie heeft correct gehandeld toen het op 1 november 2015 met een plastic kogel op een 14-jarig Syrisch meisje schoot. Dat zegt het Comité P aan Knack.

Het incident vond plaats nadat het meisje in de jeugdinstelling Jacob Jordaens ruzie had gekregen met haar begeleiders. Die haalden de politie erbij toen het meisje dreigde zichzelf en anderen te verwonden met glasscherven. Het Snelle Respons Team (SRT), dat werd opgericht om in te grijpen bij ernstige incidenten, kwam ter plaatse en schakelde het meisje uiteindelijk uit met een zogenaamd 'less lethal weapon', dat plastic kogels afvuurt.

De instelling zelf, het Agentschap Jongerenwelzijn, kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, oppositiepartijen en stemmen vanuit de kinderpsychiatrie keurden de aanpak van de politie scherp af. Maar Antwerps burgemeester Bart De Wever verdedigde de politie. "Wat ik mis in de commentaren van al de heren achter hun bureau in Brussel is wat zij dan gedaan zouden hebben in die situatie", zei hij.

Een jaar later blijkt volgens het Comité P dat het SRT weinig ten laste kan worden gelegd. "Het onderzoek is formeel nog niet helemaal afgerond, maar de richting is wel duidelijk. We hebben geen aanwijzingen voor disproportioneel geweld gevonden", klinkt het in Knack.

Wat ik mis in de commentaren van al de heren achter hun bureau in Brussel is wat zij dan gedaan zouden hebben in die situatie

Bart De Wever

Lees meer