3 Vester Flanagan, de vermeende dader. Hij gebruikte ook de naam Bryce Williams.
HLN Vester Flanagan, de vermeende dader. Hij gebruikte ook de naam Bryce Williams.

Dader van aanslag op journalisten overlijdt in ziekenhuis

De man die woensdag in de Amerikaanse staat Virginia een cameraman en verslaggeefster van omroep WDBJ7 doodde, heeft zich langs een snelweg ten zuidwesten van Washington van het leven beroofd. Hij werd in kritieke toestand in een ziekenhuis opgenomen, maar overleed daar enkele uren later. Dat meldden de Amerikaanse autoriteiten aan de Washington Post.

Het gaat om een mogelijk verbitterde ex-collega, Vester Flanagan. De omgekomen slachtoffers zijn de 24-jarige Alison Parker en de 27-jarige Adam Ward. De twee waren bezig met een interview in een winkelcentrum bij een jachthaven aan een stuwmeer in het zuidwesten van Virginia, toen ze werden gedood.

Ze werkten aan een reportage over toerisme in de streek. De vrouw die ze daar vragen over stelde, Vicky Gardner, werd ook door kogels geraakt en ligt in een ziekenhuis. Haar toestand is stabiel.

Filmbeelden verspreid
Flanagan heeft de moordaanslag gefilmd en de beelden verspreid. Op de beelden van Ward zijn schoten te horen. De camera valt op de grond en de verslaggeefster probeert nog weg te rennen. Tussen dinsdagavond en woensdagochtend stuurde hij tevens een fax van 23 pagina's naar ABC News. Het medium heeft de fax overgedragen aan de autoriteiten.

Patrouillerende politiemannen zagen, na de aanslag op de journalisten, de auto van de verdachte op de snelweg in oostelijke richting rijden. De agenten maande de bestuurder te stoppen, maar deze reed met hoge snelheid weg.

Bloedend in auto
Enkele minuten later raakte de wagen van de weg en crashte. Toen de agenten de auto benaderden, troffen zij de vermoedelijke dader bloedend aan. Hij had een schotwond. De man is daarop naar een dichtbijgelegen ziekenhuis gebracht, waar hij werd behandeld aan zijn verwondingen maar later is overleden.

Het is niet duidelijk wat precies het motief was van Flanagan. Hij heeft bij verschillende werkgevers geklaagd gediscrimineerd te worden en daar rechtszaken over gevoerd. Hij werkte eerder in Virginia bij WDBJ7 onder de naam Bryce Williams en is daar om onbekende redenen ontslagen.

De twee omgekomen slachtoffers waren beiden verloofd met collega's bij de lokale zender. Ward was verloofd met producer Melissa Ott en Parker met presentator Chris Hurst.

3 De dader filmde zelf de schietpartij.
reuters De dader filmde zelf de schietpartij.
3 De dodelijke slachtoffers: reporter Alison Parker en cameraman Adam Ward.
ap De dodelijke slachtoffers: reporter Alison Parker en cameraman Adam Ward.

Lees meer