Radja Nainggolan.
AFP Radja Nainggolan.

Exclusief voor abonnees

De bondscoach houdt niet van mondige voetballers

Liggen we nog wakker van de derby der Lage Landen die woensdag wordt gespeeld? Niet als het om een vriendschappelijke interland gaat. Nu Oranje de troosteloze aanblik biedt van Ma Flodder is Hollandhaat verkruimeld tot sociale animositeit. Het doet er niet meer toe. Ook niet omdat de Hollandse alter ego van Kevin De Bruyne in geen velden of wegen te bekennen is. Wesley Sneijder met zijn oude knoken komt niet meer in aanmerking.

Je zou dan denken: bondscoach Mártinez gaat even op de experimentele toer met zijn selectie. Hij dropt ook eens  een speler van Zulte, Oostende of Beveren in zijn elftal. Want voetbal is gansch het volk, nietwaar? 

Helaas, Mártinez heeft al even weinig gevoel voor traditie als René Weiler van Anderlecht. En dus kiest hij als gefiguurzaagde populist gemakzuchtig voor de certitude aller certitudes: Vincent Kompany. Speler op krukken, maar charismatisch. Conservatiever hebben we het onder Guy Thys niet meegemaakt.

Nicolas Lombaerts en Radja Nainggolan mogen thuisblijven. De bondscoach houdt niet van mondige voetballers. Liever dankbaarheid in de persoon van Foket, Cavanda en Tielemans. Jongens die nog als vergulde engelen op de bank willen zitten. Maar waarom dan ook niet Siebe Schrijvers en Stef Peeters? Doe eens een buiging naar bescheiden clubs, meneer Mártinez. Laat u kennen als volbloed democraat.

De Rode Duivels zijn vanouds een kongsi. Dat legitimeert nog niet de grendelzucht van een bondscoach. In u, Roberto Mártinez, kan ik geen neutrale liefhebber herkennen, eerder huurling van een soort tricolore Rotary. Zou gazoncoach voor dameshockey ook niet iets zijn?

Lees meer