3
GETTY

De nieuwe elitetroepen van Vladimir Poetin: journalisten

Eind april kregen 300 niet nader genoemde Russen een eervolle onderscheiding van de Russische president Vladimir Poetin. Twee weken lang werd er mist gespoten over de namen op die lijst. Maar nu is duidelijk wie die 300 zijn: stuk voor stuk journalisten. Of hoe Poetin de vierde macht heeft ontdekt.

De 300 journalisten kregen de medailles voor hun "hoge niveau van professionalisme en objectiviteit tijdens hun berichtgeving over de gebeurtenissen op de Krim", zo schrijft de krant Vedemosti. Ongeveer een derde van hen werkt bij de Russische staatstelevisie, de rest zijn journalisten van tv-stations en kranten die dicht aanschurken bij het Kremlin.

Het is de eerste keer dat er zoveel journalisten bekroond worden door Vladimir Poetin en dat is een teken aan de wand. Na het gewapende conflict in Zuid-Ossetië in 2008 kregen bijvoorbeeld maar 11 journalisten een medaille. Eén van de lessen die Poetin toen leerde, was dat Rusland bij die oorlog slecht had gepresteerd op vlak van informatieoorlogsvoering, in het bijzonder in het domineren van de toon in de media.

3 Pro-Russische bezetters in Lugansk.
EPA Pro-Russische bezetters in Lugansk.

'De dappere 300'
Niet deze keer: de 300 journalisten hebben volgens Poetin duidelijk een beslissende rol gespeeld in de bezetting van de Krim. Al voordien werden de demonstranten op het Maidan-plein door Russisch-gezinde media afgeschilderd als extremisten die gesteund werden door westerse mogendheden. Dat Rusland zo makkelijk de hand op de Krim wist te leggen, was mede te danken aan dat beeld. Daarbovenop kwam de suggestie dat onbekende gewapende mannen in groene uniformen op de Krim 'Russische beschermers' waren.

De populaire blogger Oleg Kozyrev spot in een sarcastische post met de 'dappere 300' van Poetin, die "hielpen om oppositieleiders als Alexei Navalny en Sergei Udaltsov te criminaliseren". "En wanneer de hordes Banderieten (pejoratieve term in Russische media voor Oekraïense ultranationalisten, nvdr) Oekraïne innamen, kwamen jullie, zoals de 300 Spartanen, naar de frontlinie en, terwijl jullie geen andere visie in ether lieten en de feiten naar eigen goeddunken herschikten, wonnen jullie van die Banderieten en herwonnen de Krim van hen."

3 Russisch gezinde media steunden de suggestie dat onbekende gewapende mannen in groene uniformen op de Krim 'Russische beschermers' waren.
GETTY Russisch gezinde media steunden de suggestie dat onbekende gewapende mannen in groene uniformen op de Krim 'Russische beschermers' waren.

Genocide
Dezelfde Russische tactiek lijkt nu ook te spelen in Oost-Oekraïne, waar Kremlin-gezinde media alle registers opentrekken over de aanvallen van het Oekraïense leger op de Russisch-gezinde bezetters van overheidsgebouwen. Frases als 'misdaden tegen de menselijkheid', 'genocide', 'nazisme', 'racisme', 'xenofobie', 'etnische intolerantie' zijn er dezer dagen althans niet van de lucht.

Lees meer