2
AP

De vrouw die Obama het liefste wou als nieuwe minister van Defensie, wil zelf niet

Obama's topkandidaat voor de post van Defensieminister haakt af. Michele Flournoy, voormalig onderminister op het ministerie, heeft Obama gevraagd haar van zijn kandidatenlijst te halen.

Dat melden bronnen die op de hoogte zijn van Flournoys besluit. Ze heeft de denktank 'Center for a New American Security', waarvan ze een van de oprichters is, laten weten dat ze aanblijft als directeur. Flournoy zou familieverplichtingen hebben opgegeven als reden om de loodzware baan op het Pentagon de komende twee jaar niet te vervullen. Haar jongste kind is 13 jaar.

Flournoy is de tweede kandidaat die afhaakt. Senator Jack Reed liet gisteren al weten dat hij geen interesse heeft in de baan. Reed wil voorrang geven aan zijn werk in de Defensie-commissie van de Senaat. Flournoy verliet het ministerie in 2012. Ze werd door Obama en zijn nationale veiligheidsteam gezien als de ideale kandidaat om Chuck Hagel op te volgen. Deze trad maandag af. Obama wil met een nieuwe minister grote bedreigingen in de komende jaren, zoals Islamitische Staat, krachtiger aanpakken. Flournoy zou de eerste vrouw zijn geweest die het departement zou leiden.

2 Jack Reed paste gisteren al voor de Defensie-job.
AP Jack Reed paste gisteren al voor de Defensie-job.

Drie kandidaten in pole-position?

Door het verdwijnen van Flournoy als kandidaat, vergroten de kansen van voormalig onderminister Ashton Carter en Robert Work, de huidige onderminister van Defensie, om Hagel te vervangen. Volgens het blad Foreign Policy, dat als eerste meldde dat Flournoy zich terugtrok, kijkt het Witte Huis ook naar de Democratische afgevaardigde Adam Smith. Hij is nu de hoogste Democraat in de defensiecommissie van het Huis van Afgevaardigden.

Het wordt niet verwacht dat Obama nog deze week zijn keuze bekend zal maken. "De president kijkt naar een aantal kandidaten dat geschikt is voor deze post", aldus een Witte Huis-functionaris.

Lees meer