BELGA

De Wever: "Vraag niet naar oplossing energieprijzen, want het is te laat"

Vraag niet wat er nog te doen is aan de stijging van de energieprijzen, want het is te laat. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in de marge van een toespraak voor de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS). De voorzitter verwijt de vorige regeringen een gebrek aan vooruitziendheid.

"De stijging van de energieprijzen is niet meer te vermijden. En dat het veel zal zijn, staat vast", aldus De Wever. "Men heeft destijds gekozen om te stoppen met kernenergie. Daar valt iets voor te zeggen als er alternatieven voorhanden waren, maar die zijn er niet."

"Eerst werd er zonne-energie voorgesteld, met als resultaat dat we nu per inwoner meer zonnepanelen hebben dan Australië. Maar daar schijnt de zon", recapituleerde de N-VA'er. "Daarna werd er ingezet op wind. Dat is al iets beter, maar we hebben te weinig gunstige windposities."

Nu er een gebrek aan productiecapaciteit dreigt en de distributienetbeheerders de subsidies uit het verleden zullen doorrekenen, gaat de prijs drastisch omhoog. "Als we met de federale regering hadden besloten de btw op energie te verhogen van 6 naar 21 procent, was de prijsstijging wellicht voorbij 50 procent gegaan", aldus De Wever. "Daarom hebben we dat niet gedaan. Hopelijk wordt de stijging van de distributienettarieven gecounterd door een daling van de elektriciteitsprijs", besloot hij.

Lees meer