getty

Denemarken past voor het eerst controversiële wet toe en neemt 11.000 euro in beslag van migranten

De Deense luchthavenpolitie heeft dinsdag een kleine 11.000 euro in beslag genomen op basis van de controversiële wet die het in beslag nemen van middelen (juwelen, geld, waardevolle voorwerpen ...) van migranten mogelijk maakt. Het geld was afkomstig van vijf Iraniërs die met valse papieren het land trachtten binnen te komen, zo blijkt uit een mededeling van de politie donderdag. Het is de eerste maal dat de wet, die in februari van kracht werd, effectief gebruikt werd.

De twee mannen en drie vrouwen tussen 26 en 35 jaar werden dinsdagavond op de luchthaven van Kopenhagen aangehouden wegens schriftvervalsing. Ze hebben asiel aangevraagd. Die procedure loopt nog, verduidelijkte de politie nog. De vijf Iraniërs hadden meer dan 129.000 Deense kronen in hun bezit.

De omstreden wet maakt het mogelijk om cash geld of waardevolle objecten boven een bedrag van 10.000 kronen (1.340 euro) in beslag te nemen. Uiteindelijk nam de politie 79.600 kronen (10.700) euro in beslag.

De wet zorgde begin dit jaar voor heel wat ophef bij de Deense oppositie en in het buitenland. Er werd zelfs de vergelijking gemaakt met de praktijken die de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten, maar de rechtse regering verwiep die kritiek. Doel van de maatregel was officieel om de asielzoekers te laten bijdragen in de kosten voor hun opvang. Tot dinsdag werd de wet nog niet gebruikt, maar de regering vond dat niet meteen een probleem. De maatregel had volgens haar een ontradend effect voor de vluchtelingen, die naar Denemarken willen komen.

Lees meer