9
Frank Bahnmuller

Deze vier toprestaurants winnen de Gouden Goesting

Het juryverslag van Gouden Jury Kristof en Stefan Boxy

Ieder jaar gaat Goesting Magazine in Antwerpen, Vlaams-Brabant, West- en Oost-Vlaanderen op zoek naar het beste restaurant. De culinaire tweeling en toptraiteurs Kristof en Stefan Boxy bezochten de finalisten die de Goestinglezers kozen en kroonden de winnaars. Zij slepen de begeerde Gouden Goesting in de wacht! Volg Goesting op Facebook voor meer smakelijke nieuwtjes.

Gouden Goesting Vlaams-Brabant & Brussel: Oficina

Eten: 9,5/10
Gouden Jury Kristof Boxy: "Vanaf het moment dat je binnenkomt, voel je dat het goed zit. De keuken is gezond en er zijn veel vegetarische gerechten, al kan je ook kiezen voor vis of vlees. Het slaatje met geroosterde pompoen is een gerecht dat me bijgebleven is. Het was op zich niet ingewikkeld, met blauwe biokaas, pompoenpitjes en raketsla, maar het zat hem in de details. En daarna volgden de bouchotmosseltjes, die waren buitengewoon, heel inventief gekruid, perfect juist.

Je ziet de kok zwoegen en zweten om de details juist te krijgen. Chapeau voor zoveel liefde in het bord. Wat ze bij Oficina doen met zo'n sober interieur en pure keuken is super. En het zijn jonge mensen, ik hoop echt dat ze erin slagen hun zaak overeind te houden."

9
Frank Bahnmuller

Bediening: 7/10 
Kristof Boxy: "De jongens en meisjes die hier opdienen, doen dat vol overtuiging. Ze zijn echt begaan met hun klanten en de dingen worden hier eerlijk aangepakt. De sherry die ik vroeg als aperitief was op, dat zeiden ze ook gewoon. Super vind ik dat."

Comfort: 9/10
Kristof Boxy: "Het kader is erg puur en zit helemaal juist. Alles is authentiek, heel basic, er werd niks toegevoegd. Dat maakt dit restaurant zo goed. Het is een beetje nonchalant, maar wel met volle overgave."
www.facebook.com/oficinabrussels

9
Frank Bahnmuller

Gouden Goesting Antwerpen: The Butcher's Son

Eten: 8,5/10
Stefan Boxy: "Mijn gezelschap en ik werden ontvangen met amuse-gueules van foie gras met een mostarda van kweepeer, een kroketje van varkenspoot, rauw gedroogd rundvlees en rillettes van eend. Het eerste gerecht, kalfstartaar met gelakte inktvis, zal ik niet snel vergeten. Een combinatie van vlees met vis zou ik op restaurant zelf nooit kiezen, maar het gerecht heeft me werkelijk verrast! Je eet hier rijkelijk, door de vaak zware bereidingen met orgaanvlees.

Bij het tweede gerecht, gebakken rundvlees met in schelletjes gesneden rosbief, werden De Koninck en Liefmans geserveerd, een uitstekende keuze van de sommelier. Je voelt hier meteen dat de gerechten bereid worden met veel kennis van zaken én met passie."

9
Frank Bahnmuller

Bediening: 8/10
Stefan Boxy: "Chef Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens leerden elkaar kennen in De Schone van Boskoop in Boechout. Luc bediende ons vol overtuiging. Bij elk gerecht serveerde hij bijpassende bieren of wijnen, uitstekend gedaan."

Comfort: 9/10
Stefan Boxy: "De beenhouwer zelf, The Butcher's Store van Luc De Laet en Peggy Van Haever, is hun buur. Door de ramen in het restaurant zie je de fijne vleeswaren van de beenhouwerij. Daarmee is meteen de link gelegd: hier draait het om vlees. Je ziet de koel­toog en ook de keuken is open, hier wordt niets verborgen. En dat proef je ook: dit is een eerlijke keuken."
www.thebutchersson.be

9
Heikki Verdurme

Gouden Goesting Oost-Vlaanderen: L'Histoire 32

Eten: 8,5/10
Stefan Boxy: "Al vanaf de amuses werd ik van mijn sokken geblazen. Dat krokantje met olijfsmaak, het heerlijke hapje met bloedworst en rode biet, en de coquille met den en groene appel: wat een smaken.
Als hoofdgerecht kwam een knaller: zalm die de chef op 38° gegaard had. Nu is dat normaal niet een van mijn favoriete vissen, maar hier was hij exceptioneel. Er kwam een espuma van karnemelk bij, met aardappelen en gefruite pastinaak: wauw!

Met het laatste gerecht wist de chef me te teasen: een dessertje met braambes, kokosmousse en... heksenbloed. Het bleek een infusie van rode biet met kruiden en gember te zijn. Fantastisch qua smaak én presentatie. Dat geldt trouwens voor alle gerechten: ze zitten er bingo op, én zijn oogstrelend mooi. Ik kan niet anders dan hier nog eens terugkomen."

9
Frank Bahnmuller

Bediening: 9/10
"Wat een enthousiasme en goesting bij de hele equipe. Ook de sommelier was top: dat meisje kon perfect uitleggen wat er in de keuken gebeurde, en daar dé wijn bij uitzoeken. Je voelt hier ook heel erg hun eigenheid spreken. Het meisje dat me ontving, droeg korte mouwen die haar tattoos onbedekt laten. Mooi dat ze zo zichzelf durven blijven."
 
Comfort: 9/10
"Het pand blijft natuurlijk een monumentaal, oud herenhuis, maar ze zijn erin geslaagd om er een intieme plek van te maken. Je voelt ook in alles hun persoonlijkheid spreken. Er staat bijvoorbeeld een piano, die voor bakken sfeer zorgt. Een prachtig kader voor een etentje."
www.lhistoire32.be

9
L'Histoire 32

Gouden Goesting West-Vlaanderen: 't Werftje

Eten: 9/10
Gouden Jury Kristof Boxy: "De ambiance zat in 't Werftje vanaf het begin enórm goed. We kregen snel na aankomst als amuse-gueule een stukje pieterman die de uitbater eigenhandig gevangen had, met een heel lekkere tartaarsaus erbij. De oesters waarmee we startten, waren mooi gepresenteerd op ijs en perfect geopend, en werden gevolgd door prachtige langoustines met wat hazelnoot- en kruidenboter.

En dan: de garnaalkroketten. Die waren bui-ten-ge-woon. Zeer goed van kwaliteit, mooi warm, perfect van grootte, lichtjes liquide en je moet helemaal niet met een loep op zoek gaan naar garnalen binnenin. De salade erbij, met wat gefruite peterselie en citroen, was even vlekkeloos. Echt een aanrader, 't Werftje. M'n vier tafelgenoten hebben allemaal een kaartje meegenomen naar huis. Zij keren ook zéker terug."

9
Frank Bahnmuller

Bediening: 8/10 
Kristof Boxy: "In 't Werftje verloopt alles correct en vlot, maar toch ook heerlijk ongedwongen en joviaal. Die ambiance, niet normaal! We zijn er allemaal tot 1u 's nachts blijven plakken, hebben er zelfs nog staan dansen. Dat kan natuurlijk in zo'n populair eetcafé, maar amai, de sfeer zit er echt goed. Ook tof: de zoon heeft voor sommelier geleerd, die jongen is goed op de hoogte van wat hij aanbiedt."

Comfort: 8/10
Kristof Boxy: "Het café is eigenlijk heel oud, maar werd volledig heropgebouwd mét respect voor de oude elementen. Dat maakt het een heel sympathiek kader. Toffe zeteltjes ook, qua interieur heel gezellig en aangenaam."
www.twerftje.be

9
Frank Bahnmuller

Lees meer