De KU Leuven-universiteitsbibliotheek aan het Ladeuzeplein in Leuven.
Thinkstock De KU Leuven-universiteitsbibliotheek aan het Ladeuzeplein in Leuven.

Dit is de beste Belgische universiteit

Times Higher Education publiceerde gisteren haar jaarlijkse ranking van 's werelds beste universtiteiten. De hoofdprijs was weggelegd voor de University of Oxford in het Verenigd Koninkrijk. De beste Belgische universiteit is opnieuw de KU Leuven.

Een diploma van Oxford? Dan heb je dit jaar officieel een titel van de beste universiteit ter wereld. De Britse klepper staat al jaren met stip op 1 in Europa, maar verovert nu voor het eerst ook de eerste plaats op de wereldranglijst. Die was de laatste jaren weggelegd voor het California Institute of Technology. Andere toppers zijn grote namen als Stanford, MIT, Harvard en Princeton. Alle universiteiten in de top tien zijn ofwel Brits of Amerikaans, met uitzondering van het Federale Instituut voor Technologie in Zurich.

In België gaat de KU Leuven net zoals vorig jaar met de titel van beste universiteit lopen. Ze doet het met een 40ste plaats iets minder goed dan vorig jaar: toen stond ze nog op plaats 35. De tweede Belgische universiteit is de UGent op de 118e plaats. De Université Catholique de Louvain bemachtigde plaats 128. De overige vallen buiten de top 200.

Brexit
Times Higher Education meldde nog dat Oxford maar beter kan genieten van zijn eerste plaats, want dat het er niet naar uitziet dat het die lang zal behouden. De Brexit zal immers een ramp zijn voor het hoger onderwijs in Groot-Brittannië, dat heel wat topprojecten zal zien verhuizen. Nu al liet 40 procent van het universiteitspersoneel weten te willen verhuizen zodra de Brexit van kracht wordt.

Lees meer