12
Kos

Dit is team Trump: waarom Donald voor zijn regering vooral kopieën van zichzelf zoekt

Als het van Donald Trump afhangt, dan vult hij z'n kabinet binnenkort vooral met kopieën van hemzelf: oude, rijke, blanke mannen die niet op hun mond zijn gevallen. Dat voorspellen de Amerikaanse media. Ervaring in de politiek is geen vereiste.

De verkiezingen heeft hij zo goed als op z'n eentje gewonnen, maar voor zijn kabinet in de West Wing van het Witte Huis kan zelfs Donald Trump nog wel wat volk gebruiken. Herhaaldelijk liet hij de voorbije maanden uitschijnen dat hij -geen fan van het establishment- vooral niet zou vissen in de gebruikelijke politieke vijver.

Liefst van al zou hij volgens Amerikaanse media zoals NBC, Bloomberg en Politico zo veel mogelijk succesvolle zakenmensen rond zich verzamelen. Rijke, blanke tijdsgenoten met wie hij vroeger weleens een balletje golf kon slaan. Mannen zoals Wilbur Ross, Steve Mnuchin en Harold Hamm, bij wie Trump weet wat hij aan hen heeft. 

Hij zou niet de eerste president zijn die zijn kabinet zoveel mogelijk bevolkt met mensen uit de privé. Eisenhower deed dat destijds ook. Wél kan het een handicap zijn dat ministers in spé hun hele financiële hebben en houden -en dat van hun bedrijven- binnenstebuiten moeten laten keren.  Daarom is er wellicht ook plaats voor toppers (van weleer) uit de Republikeinse partij zoals Gingrich, Carson en zeker Giuliani.

En vrouwen? Voorlopig worden amper twee vrouwelijke kandidates genoemd - Obama had er dubbel zoveel in zijn regering. Het wordt nog knap lastig voor Team Trump om na zijn denigrerende uitspraken dames met een sterk profiel aan boord te krijgen, Sarah Palin niet te na gesproken dan.

Gezondheid: Ben Carson (65)
Voormalige neurochirurg uit Detroit. Was liever zelf president geworden, maar moest het als Republikeinse kandidaat afleggen tegen 'The Donald'. Met Carson zou Trump ook een kleurling toevoegen aan z'n kabinet. Als hij minister van Gezondheid wordt, ziet het er niet goed uit voor 'Obamacare'. 

12
AP

Vicepresident: Mike Pence (57)
Running mate van Trump, vanaf 20 januari zijn rechterhand in het Witte Huis. De politieke ervaring waaraan het Trump ontbreekt heeft Pence wél: hij zetelde meer dan tien jaar in het Huis van Afgevaardigden en is sinds 2013 gouverneur van Indiana.

12
AFP

Buitenlandse zaken: Newt Gingrich (73)
Ooit voorzitter van het Congres. Voerde als leider van de Republikeinen eind jaren 90 hevig oppositie tegen toenmalig president Bill Clinton. Probeerde zichzelf de voorbije jaren vruchteloos te piloteren tot presidentskandidaat en sprak daarbij stoere taal wat betreft buitenlandse politiek en de fameuze Mexicaanse muur.

12
AP

Financiën: Steven Mnuchin (53)
Keiharde zakenman. Werkte 17 jaar voor de bank Goldman Sachs en is nu eigenaar van private investeringsgroep. Doneerde ooit nog geld aan ene Hillary Clinton, maar staat nu bovenaan in de telefoon van Trump. Door zijn toedoen kwam er namelijk flink wat geld bij in de campagnekas. 

12
Kos

Defensie: Jeff Sessions (69)
Senator, was jarenlang openbaar aanklager en adviseerde Trump tijdens zijn campagne over militaire aangelegenheden. Lang geen onbesproken figuur: zei ooit dat de Ku Klux Klan wel oké was en blijft voorstander van het Amerikaanse optreden in Irak. Wat dat betreft zit hij niet op dezelfde lijn met Trump, die al geregeld uithaalde naar ex-president Bush omdat die op basis van leugens de VS in een oorlog verwikkelde.

12
AP

Justitie: Rudy Giuliani (72)
De flamboyante ex-burgemeester van New York wordt overal getipt als nieuwe 'Attorney General'. Is zelf jurist. Eén van de weinige bekende politici die uit volle borst mee campagne voerde voor Trump, werd daarvoor uitvoerig bedankt in diens overwinningsspeech. 

12
Photo News

Binnenlandse Zaken: Sarah Palin (52)
De veelbesproken ex-gouverneur van Alaska deed in 2008 al vele haren rijzen als ultraconservatieve running mate van John McCain. Werd later een van de gezichten van de protestbeweging Tea Party. Eén van de weinigen over wie Trump al zei dat ze zeker een plaatsje krijgt in zijn administratie. 

12
Photo News

Landbouw: Sid Miller (61)
Commissaris voor Landbouw in het agrarische Texas. Zou binnenkort z'n collectie cowboyhoeden weleens kunnen verhuizen naar Washington D.C. Was de rechterhand van Trump toen die campagne voerde in het zuiden. Kwam onlangs nog in een mediastorm terecht toen hij Hillary Clinton uitschold op Twitter. «Sorry Hillary. Een foutje van één van mijn medewerkers», zei Miller later.

12
Kos

Economische Zaken: Wilbur Ross (79)
Op kwaliteit staat geen leeftijd en dus zou het de Amerikaanse media niet verbazen mocht Trump als minister van Economische Zaken zijn 79-jarige (!) maatje Wilbur Ross uit de hoed toveren. Hij is een steenrijke miljardair die z'n hele leven fortuin heeft gemaakt in de staal-, textiel- en automobielindustrie. Was in de jaren 90 nog adviseur van Bill Clinton, maar nu een groot liefhebber van Trumps no nonsense-stijl.

12
Kos

Arbeid: Victoria Lipnic (50)
Was de voorbije jaren al commissaris van de commissie voor gelijke kansen in werkgelegenheid. Was onder de regering-Obama de waakhond die discriminatie op de werkvloer moest tegengaan. Daarmee kon ze ook Trump charmeren, die in haar één van de broodnodige vrouwen in zijn kabinet ziet.

Energie: Harold Hamm (70)
CEO van het bedrijf Continental Resources en steenrijk. Volgens waarnemers een erg grote kanshebber als energieminister. Al jaren goed bevriend met Trump, gaf hem advies tijdens zijn campagne. Klimaatactivisten krijgen het nu al benauwd: Hamm gaf de voorbije jaren veel kritiek op Obama's aandacht voor hernieuwbare energie in plaats van fossiele brandstof.

12
REUTERS

Onderwijs: William 'Bill' Evers (62)
Niet dat Trump tijdens de debatten zo veel woorden vuilmaakte aan onderwijs, maar het weinige dat hij daarover te vertellen had, werd hem ingefluisterd door Evers. Gerespecteerd onderzoeker aan het Hoover-instituut, schrijft geregeld columns over onderwijsgerelateerde thema's. Werkte ook onder George W. Bush als adviseur.

Veteranenzaken: Jeff Miller (57)
Zelf politieke veteraan van vele oorlogen. Nota bene als democraat maakte hij z'n opmars in de Amerikaanse politiek, maar midden jaren 90 klopte hij aan bij de Republikeinen. Zetelde de voorbije jaren in het Huis van Afgevaardigden.

Binnenlandse Veiligheid: David Clarke (60)
De conservatieve sheriff van Milwaukee zou wel eens de sleutel van het Secretary of Homeland Security - Binnenlandse Veiligheid - kunnen krijgen. Kleurling die de voorbije jaren opgemerkte stem was in het debat rond de 'Black lives matter'-beweging en de protesten tegen het politiegeweld.

12
EPA

Klimaat: Myron Ebell (62)
Staat bekend als klimaatscepticus en een grote criticus van klimaatgoeroe Al Gore. Wie zich inzet tegen de wereldwijde klimaatopwarming, voelt de bui al hangen. Klimaatperikelen zijn niet het eerste waar Trump van wakker ligt, maar hij heeft wel schone lucht en veilig drinkbaar water beloofd aan alle Amerikanen. Mogelijk zal Ebell daarvoor zorgen. 

Lees meer