Dit koppel is neef en nicht: "We keken elkaar in de ogen, en plots was er die vonk"

Eerst was er de liefde, dan pas het besef: we zijn neef en nicht. Maar Nele (26) en Bart (27), vanavond door stijlgoeroe Jani onder handen genomen in 'Zo Man Zo Vrouw', trekken zich vier jaar en drie gezonde kinderen later nog steeds niets van de commentaar aan. Het enige verwante koppel in Vlaanderen zijn ze alvast niet. "Verliefd en gelukkig zijn: is dat niet het voornaamste?"

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bijna vier maanden na de opnames van VIJF-programma 'Zo Man Zo Vrouw' ruilden deelnemers Nele Canoot en Bart Demuyter hun hippe Jani-kleren alweer in voor een gemakkelijke jeansshort en T-shirt wanneer we hen ontmoeten in hun huisje in Schoonaarde, Dendermonde. Maar het zijn niet hun outfits die ons naar hier lokten. Wie straks naar de aftrap van het nieuwe seizoen kijkt, hoort het wellicht. En wie bij hen zit, ziet het een beetje. "Onze lach misschien", zegt Bart. "Of onze koppige aard."  

Jawel: de vader van Bart en de moeder van Nele zijn broer en zus. Jani en zijn kapster reageren licht geschokt, maar steken op 'de moderne tijden'. Voor Nele en Bart daarentegen is het niets minder dan échte liefde, die pas naar boven kwam toen de twee al zo'n twaalf jaar geen contact meer hadden.

2
Photo News

Families in ruzie
"We waren nog maar een jaar of tien toen onze familie plots volledig in de clinch lag", vertelt Bart. "Tot de eerste man van Nele vier jaar geleden overleed aan een hartstilstand en ze moest verhuizen. Haar ouders, die intussen stilaan weer contact kregen met mijn kant van de familie, vroegen of ik via mijn werk een kleine bestelwagen kon regelen voor haar verhuis."

De twee, intussen 22 en 23, zagen elkaar weer voor het eerst na al die jaren. "Ik herinner me een moment dat we samen in de badkamer stonden, druk bezig met Neles spulletjes. Tot we elkaar plots in de ogen keken. Niet zomaar, maar écht in de ogen. En daar was de vonk. Dat moment zal ik me zelfs op mijn oude dag nog herinneren. Bij mij speelde die familieband niet mee: als je verliefd bent, mag niets dat in de weg leggen." Nele vult aan: "'Ge gaat toch niet beginnen met uw neef, hé?" vroeg mijn moeder eerst bezorgd. 'Zijt ge zot', antwoordde ik. Maar niet veel later was het zover (lacht)." Bart: "Stel dat we elkaar jarenlang als neef en nicht gezien hadden, was het wellicht anders gelopen."

2
SBS

Vier pagadders
Al snel woonde het koppel samen en volgde het eerste kleintje. Vier jaar later lopen er al vier vrolijke pagadders in de woonkamer rond: Jordan (6) uit het eerste huwelijk van Nele, Yluna (3), Yanaicka (2) en Ylano (11 maanden). Met de volle goesting, maar niet evident: neven en nichten hebben immers drie procent meer kans dan niet-verwante koppels op een kind met een erfelijke ziekte.

"Om van 'geluk' te spreken dat dit koppel gezonde kinderen heeft, is veel gezegd", verduidelijkt geneticus Sandra Janssens (UZ Gent). Tijdens haar raadpleging kloppen zo'n tien tot vijftien keer per maand verwante koppels aan, vooral van allochtone afkomst. "Maar ze moeten rekening houden met een hoger risico op heel wat genetische aandoeningen. Hoe verwanter het koppel, hoe groter de kans op een erfelijke afwijking bij de kinderen. In ons land wordt er bij verwante koppels met een kinderwens op voorhand getest op dragerschap voor mucoviscidose en de ernstige spierziekte spinale musculaire atrofie. Wanneer in de familie andere erfelijke aandoeningen voorkomen en de onderliggende genetische fout gekend is, kan ook daar op getest worden." Van zodra Nele zwanger was, liet het koppel zich testen, maar erfelijke ziektes kwamen er niet naar boven.

Huwen voor de kerk
Cijfers van het aantal verwante koppels in ons land zijn er niet, maar legaal is het wél. Ook een huwelijk. Een kerkelijk huwelijk daarentegen kan in principe niet, vertelt kerkjuriste Hildegard Warnink (KU Leuven), al maakt ze een kanttekening. "In de zijlijn zijn huwelijken verboden tot en met de vierde graad, waaronder ook dit koppel valt. Daarvoor moeten ze een toelating vragen bij de plaatselijke bisschop, maar die zal die altijd toestaan. Een traditie die al teruggaat tot de Middeleeuwen, toen dergelijke relaties heel gangbaar waren."

"Trouwen moeten we door financiële moeilijkheden wat uitstellen, maar binnenkort willen we wel een groot 'nepfeest' geven", vertelt Bart nog. "Om aan de buitenwereld te tonen hoe gelukkig we samen zijn. Roddel en achterklap heb je altijd, maar in de eerste plaats is zij mijn vróuw, dan pas mijn nicht."

Lees meer