Kerrygold

Dit wist je nog niet over St. Patrick's Day!

Op 17 maart kleurt niet alleen Ierland groen, maar ook andere landen waar je veel Ieren vindt zoals Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië. Hoezo? Die dag vieren alle Ieren St Patrick's Day. Maar wie was die Patrick en waarom wordt hij jaar na jaar gevierd? We zochten het voor je uit én geven zelfs een reis naar Ierland weg!

Er was eens ...  
... een Engels jongetje genaamd Maewyn Succat. Als tiener werd hij ontvoerd door piraten, die 'm aan het werk zetten als herder in Ierland. Zes jaar later kon hij ontsnappen, keerde hij terug naar zijn geboortestreek en bekeerde hij zich tot het Christendom. Jaren later keerde hij weer terug naar Ierland, waar hij het Christendom introduceerde. Eerst als priester, later als bisschop. Daarnaast bouwde hij kerken en scholen over het hele land. Op 17 maart 461 legde hij het loodje en intussen is hij uitgegroeid tot dé patroonheilige van Ierland.

Groen, wit en oranje
Op St. Patrick's Day hoeven de Ieren niet te gaan werken. Ze hijsen zich in pakjes en pruiken in de kleuren van de Ierse vlag en wonen de jaarlijkse parade bij. Volgens de legende dragen ze die dag vooral veel groen, omdat de kietel- en knijpgrage kabouters hen dan niet zien (en hen dus niet kietelen en knijpen). Er wordt niet alleen gefeest, maar ook rijkelijk gedronken en gegeten.  

Guiness en Irish Stew
Dagelijks worden er in heel de wereld zo'n 10 miljoen glazen Guiness getapt, maar op St. Patrick's Day zijn dat er nog meer. De Ieren heffen dan het glas op St. Patrick, familie én vrienden en eten er vaak typische Ierse kost bij zoals Irish Stew met aardappelen wortelen, lam en kruidenboter,  Shepherd's Pie, Colcannon, Corned Beef met kool, kleine hartige of zoete pannenkoeken, Chocolate Stout cupcakes, enzovoort.    

Wedstrijd
Naar aanleiding van St. Patrick's Day, geven wij een reisje naar Ierland weg! Surf naar www.hln.be/kerrygold en doe mee!  
       


Meer Ierse recepten? Neem een kijkje op de website van Kerrygold.

Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels