reuters

Donald Trump: "Militaire actie tegen Noord-Korea is niet de eerste optie"

Een militaire oplossing voor het conflict rond het Noord-Koreaanse nucleair en raketprogramma is voor de Amerikaanse president Donald Trump "niet de eerste optie". Uit een ontwerp van resolutie dat vandaag aan de vijftien leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is bezorgd, blijkt dat de VS een petroleumembargo tegen Noord-Korea willen.

"We zullen zien wat er gebeurt. Het (wapengekletter) is zeker niet onze eerste optie", zei het staatshoofd op de luchthaven Andrews tegenover verslaggevers toen hij vertrok naar North Dakota.

Eerder op de dag had Trump telefonisch over de situatie op het Koreaanse schiereiland overlegd met zijn Chinese collega Xi Jinping. Volgens Trump is Jinping het "100 procent eens" met hem.

De VS willen verkrijgen dat Noord-Korea geen petroleum meer kan invoeren en ze willen zijn eigen uitvoer van textiel verhinderen, zo blijkt uit een ontwerp van resolutie dat aan de vijftien leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is bezorgd en dat ook bij het Franse persbureau AFP is beland.

De tekst voorziet ook een bevriezing van de tegoeden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, en het stopzetten van de financiering van Noord-Koreanen wereldwijd.

Gesteund door Londen en Parijs, zou Washington de resolutie vanaf maandag gestemd willen zien.

Lees meer