4
REUTERS

Drie terroristen gedood na gijzeling Parijse concerthal Bataclan

De Franse politie heeft met een bestorming een einde gemaakt aan de gijzeling in de concertzaal Bataclan. Daar zouden een 100-tal doden gevallen zijn, aldus een politiebron. Verschillende bronnen melden dat de politieoperatie kort voor 1.00 uur afgelopen was. Drie terroristen werden gedood. Er waren ongeveer 1.500 toeschouwers aanwezig in de zaal voor een concert van de Amerikaanse band Eagles Of Death Metal.

Na middernacht zouden meerdere mensen per brancard uit het gebouw zijn gehaald. Vanwege de veiligheid mochten Franse media vanaf 00:45 uur niet meer live uitzenden vanaf de locatie.

Uit de eerste ooggetuigenverklaringen blijkt dat er zes á acht gijzelnemers in het gebouw waren. Zij droegen volgens ooggetuigen die op CNN hebben gesproken geen maskers of vermommingen en zouden opvallend jong zijn. 

De gijzelnemers zouden tien minuten lang zonder iets te zeggen op de aanwezige menigte hebben geschoten, evenals op de politie, die terugschoot. Daarbij zou zouden gijzelnemers 'allah akbar!' ('God is de grootste!') hebben geroepen en gesproken hebben over hun "broeders in Syrië".

Ooggetuigen spreken van een 'bloedbad'. Bij de schietpartij zou een journalist van de Franse krant Le Monde in zijn schouder zijn geraakt. Het gaat naar omstandigheden goed met hem. Een van de gijzelnemers in het gebouw zou ook explosieven bij zich hebben gehad.

4
REUTERS

Noodtoestand
Vrijdagavond speelde Eagles of Death Metal, een garagerockband, in de zaal. Het is nog niet duidelijk hoe het met de leden van de band gaat, zo meldt het management op Twitter.

Burgemeester Anne Hidalgo is inmiddels aangekomen bij Bataclan. Minimaal 200 soldaten zijn naar het tiende en elfde arrondissement in Parijs gestuurd om 'deel te nemen aan het veiligstellen van de regio', aldus de militaire gouverneur van Parijs.

De Franse president Hollande riep rond middernacht de noodtoestand uit voor Frankrijk en kondigde aan dat de grenzen van het land worden gesloten. De president zou samen met enkele ministers onderweg zijn naar de plaats van de aanslag.

4
REUTERS
4
AFP

Lees meer