REUTERS

Drie vakbonden ING akkoord met sociaal plan

Na de socialistische vakbond BBTK (Setca) gaan ook de christelijke bediendebonden LBC en CNE (Franstalig) en de liberale ACLVB akkoord met het sociaal plan voor de herstructurering bij ING. Mogelijk volgt morgen de ondertekening, zo klinkt het in vakbondskringen.

L'Echo meldde reeds dat bij de socialistische vakbond een grote meerderheid van de achterban ingestemd heeft met de plannen en dat wordt ook bevestigd bij de vakbond.

De BBBTK-Setca-achterban in de drie landsdelen stemde in, zo verduidelijkt secretaris-generaal Jean-Michel Cappoen. "Woensdag moet er nog verder gewerkt worden aan de teksten, maar het is de intentie om morgen te tekenen", voegt een tweede BBTK'er toe.

Idem bij LBC. "We hebben een mandaat om te tekenen. Morgen werken we wel nog aan de teksten", klinkt het bij de vakbond. De drie bonden komen woensdag samen, klinkt het.

Ook bij de Franstalige christelijke bediendebond CNE is er een groen licht. CNE keurde "met nog reserves" de plannen van de directie goed, aldus nationaal secretaris Philippe Samek. Het plan verwerpen zou "de onzekerheid behouden" en betekenen dat men opnieuw van nul zou moeten beginnen. Na bevraging van de basis stemde drie vierde van het comité in, maar er was discussie op meerdere punten.

"We hebben een positief signaal gekregen van onze mandatarissen", zegt Maarten Dedeyne van ACLVB. "Maar we hebben ook nog verschillende bezorgdheden en bemerkingen meegekregen die we zullen meegeven aan de directie. Morgen staat een nieuwe ontmoeting met de directie op de agenda, klinkt het. Dedeyne verwacht een "duidelijk antwoord op onze bezorgdheden om te kunnen ondertekenen". Er is sprake van een absolute meerderheid bij de bond. Het zou kunnen dat de teksten morgen/woensdag ondertekend worden indien ze klaar zijn, maar dat kan ook nog later gebeuren.

Wet Renault
Indien de teksten ondertekend worden, volgen nog verschillende stappen. Zo zijn er deze week bijvoorbeeld nog ondernemingsraden gepland om de informatie- en consultatiefase van de wet-Renault te kunnen afsluiten en ook de raad van bestuur van de bank moet nog instemmen.

Vorige week werden de onderhandelingen tussen vakbonden en directie beëindigd - al wou niemand van een voorakkoord spreken - waarna de teksten naar de achterban gingen. De gesprekken over de vergoedingen en de flexibiliteitseisen van de directie kwamen toen tot een einde. Eerder was er al een akkoord over een vervroegde vertrekregeling vanaf 55 jaar en over de naakte ontslagen. Die laatste zouden, afhankelijk van het aantal vrijwillige vertrekkers, schommelen tussen 400 en 900, in plaats van de 1.700 die de directie aanvankelijk had aangekondigd.

De directie geeft "zolang het niet officieel afgerond is" geen verdere commentaar, aldus woordvoerster Vanessa Zwaelens.

Lees meer