2 De aanslagen van 11 september 2001 werden volgens de Egyptische columniste door de VS zelf opgezet.
Photo News De aanslagen van 11 september 2001 werden volgens de Egyptische columniste door de VS zelf opgezet.

Egyptische staatskrant: "9/11 was het werk van Amerika zelf, dat ook IS oprichtte"

Terreurgroepering Islamitische Staat (IS) is opgezet door de VS en de aanslagen van 11 september 2001 werden ook door de Amerikanen uitgevoerd. Dit om de oorlog tegen het terrorisme en de verwoesting, verdeling en bezetting van het Midden-Oosten door het Westen te verrechtvaardigen. Dat stelt een columniste in de meestgelezen krant van Egypte.

Noha Al-Sharnoubi is columniste voor Al-Ahram, een nationale krant die waarvan de Egyptische overheid hoofdaandeelhouder is. Al-Ahram is de meestgelezen krant van Egypte.

"Kan je geloof hechten aan de officiële versie van de Amerikaanse regering over de gebeurtenissen van 11 september 2001?", schrijft ze in haar op 23 augustus verschenen column.

Ze suggereert dat de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon werden opgezet "om de oorlog tegen terrorisme te verrechtvaardigen".

Amerikaanse buitenlandbeleid verantwoorden
Al-Sharnoubi zet ook vraagtekens bij het waarheidsgehalte van IS en suggereert dat de groepering werd opgezet om de wereld te misleiden en het Amerikaanse buitenlandbeleid te verantwoorden.

De columniste schuwt de controverse niet in haar wekelijkse bijdragen aan de krant. Zo had ze het recent over het boerkiniverbod, de Franse militaire interventie in Libië en stelde ze de vraag of het aanvaarbaar is kippen, eenden en ganzen te offeren.

Aannemelijk?
"Is het een toeval dat de uitvoerders van de aanslagen van 11 september een training kregen aan Amerikaanse vliegscholen? Is het aannemelijk dat vier gekaapte vliegtuigen ongehinderd het Amerikaanse luchtruim konden binnendringen en één voor één de torens van het WTC en het Pentagon konden raken met een kwartier en een halfuur tussentijd?", vraagt Al-Sharboubi volgens een Engelse vertaling door het Middle East Media Research Institute.
Lees verder onder de foto

Is het een toeval dat de uitvoerders van de aanslagen van 11 september een training kregen aan Amerikaanse vliegscholen? Is het aannemelijk dat vier gekaapte vliegtuigen ongehinderd het Amerikaanse luchtruim konden binnendringen en één voor één de torens van het WTC en het Pentagon konden raken met een kwartier en een halfuur tussentijd?

Columniste Noha Al-Sharnoubi
2 Noha Al-Sharnoubi heeft een wekelijkse column waarin ze de controverse niet schuwt.
Al-Ahram Noha Al-Sharnoubi heeft een wekelijkse column waarin ze de controverse niet schuwt.

"Dit kon gebeuren zonder dat de Amerikanen de vliegtuigen neerhaalden, ondanks al hun satellieten, radars en inlichtingendiensten. Of was alles op voorhand gepland om de oorlog tegen het terrorisme te verrechtvaardigen die later in Irak zijn eerste hoofdstuk kende?"

Propaganda van IS
Al-Sharboubi stelt ook vragen bij de propagandavideo's van IS. "Ook die groepering kan een plan van het Westen zijn om de verwoesting, de verdeling en de bezetting van landen in het Midden-Oosten te justifiëren".

"Het is toch bizar dat de meeste leden van IS vreemdelingen en veelal westerlingen zijn?", voegt ze er nog aan toe.

"Misschien zitten westerse inlichtingendiensten wel achter de aanvallen en de bomaanslagen die IS opeist. Moslimburgers worden gearresteerd en gedood nadat ze ervan beschuldigd worden de aanslagen te hebben uitgevoerd. Dit om in naam van de oorlog tegen het terrorisme te verrechtvaardigen wat er gebeurt in de Arabische landen en om moslims in de VS en Europa te kunnen vervolgen en ze uit te wijzen? Werden we misleid? Worden we nog altijd zo zwaar misleid?"

Egypte scoort niet sterk op het vlak van persvrijheid. Reporters Zonder Grenzen plaatste het land eerder dit jaar op de 159ste plaats in de persvrijheidindex van 180 landen. Volgens het rapport van Reporters Zonder Grenzen "mogen Egyptische journalisten op grond van de nationale veiligheid enkel de officiële versie van terreuraanslagen melden". Dit valt onder een antiterreurwet die vorig jaar werd goedgekeurd.

Misschien zitten westerse inlichtingendiensten wel achter de aanvallen en de bomaanslagen die IS opeist. Dit om in naam van de oorlog tegen het terrorisme te verrechtvaardigen wat er gebeurt in de Arabische landen en om moslims in de VS en Europa te kunnen vervolgen en uit te wijzen? Werden we misleid? Worden we nog altijd zo zwaar misleid?

Columniste Noha Al-Sharnoubi

Lees meer