Emotionele hulde aan slachtoffers terreuraanslagen

Op 22 maart werd ons land getroffen door zware terreuraanslagen. Dat is vandaag precies twee maanden geleden. Het Koninklijk Paleis in Brussel was het decor van een emotionele herdenkingsplechtigheid van de aanslagen in de luchthaven van Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek. Samen met naasten van de slachtoffers en gewonde slachtoffers woonden de koninklijke familie en alle leden van de federale regering de ceremonie bij.

De plechtigheid begon met een muzikaal moment van de Brusselse zanger Getch Gaëtano. Daarna werden de 32 namen van de slachtoffers voorgelezen en werd een minuut stilte gehouden. Vervolgens richtte koning Filip zich tot de 500 à 600 aanwezigen. "We hebben getoond hoe sterk onze maatschappij is", zei de koning. "Gesterkt door uw moed, uw waarden, uw waardigheid, gesterkt door de banden met de mensen om u heen, die in deze donkere dagen nog nauwer werden. U hebt niet toegegeven, evenmin als onze maatschappij. U werd geraakt tot in het diepst van uw hart en toch is uw antwoord liefdevol en genereus."

Premier dankt hulpverleners
Ook premier Charles Michel nam het woord en bracht daarin hulde aan de hulp- en interventiediensten, die ook vertegenwoordigd waren op de herdenkingsplechtigheid. "We zijn ook alle mensen die levens gered hebben dankbaar: de hulpverleners die ter plaatse gingen, snel en onbaatzuchtig, de dokters en verplegers die mirakels hebben verricht om de gewonden te genezen. Deze mannen en vrouwen en mannen leveren het bewijs dat er in velen van ons moed schuilgaat. Ook dat geeft ons hoop voor de toekomst."

Betrokkenen nemen het woord
Het meest emotionele moment kwam er toen enkele burgers die nauw betrokken waren bij de aanslagen het woord namen. "Mijn eerste gedachte toen ik die plek van chaos verliet, was om de stad te verlaten en nooit meer terug te komen", zei Dominique Denoël, slachtoffer van de aanslag in metrostation Maalbeek. "Nu weet ik dat ik enkel zou vluchten van mijn verantwoordelijkheid, want wij zijn allemaal verantwoordelijk voor de wereld waarin wij leven. Onze enige fout is dat we de dingen laten gebeuren."

Daan sloot de herdenkingsplechtigheid af met de Brabançonne.

Lees meer