Emotionele wake voor overleden Jordy (19): "Beste vriend, uit het oog, maar niet uit het hart"

Zo'n tweehonderd sympathisanten hebben vanmiddag in het stadspark van Ninove een wake gehouden als eerbetoon aan de overleden Jordy Brouillard (19). De jongen stierf eind augustus aan ontbering in een tentje op het Gents recreatiedomein De Blaarmeersen.Toen bleek dat de familie het niet breed had werd er door twee beroepsmilitairen uit Steenokkerzeel een crowdfunding gestart om de jongen alsnog een waardig afscheid te gunnen. De wake werd bijgewoond door vrienden en kennissen van Jordy, en onder de aanwezigen waren ook familieleden, jeugdhulpverleners, burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) en enkele leden van het schepencollege en de gemeenteraad.

Ook de vader en broer van Jordy waren aanwezig op de plechtigheid en werden gesteund door verschillende familieleden. Van de moeder was er geen enkel spoor. Zij had aan de organisatie laten weten dat ze er niet kon bij zijn.

Op het einde van de wake werden er witte ballonnen uitgedeeld die de sympathisanten en familieleden tegelijkertijd de lucht in lieten. Daarna werden er witte rozen uitgedeeld. Die werden neergelegd tussen de kaarsjes aan een foto van de overleden jongen. De kaarsjes vormden "Rust in vrede Jordy".

Je was een jongen met een hart van goud. Op school beleefde ik met jou de mooiste momenten

Shauni De Greve (19)
4
Mozkito

"Hart van goud"

Tijdens de serene dienst werden er enkele teksten voorgedragen, waaronder die van klasgenoot en familielid Shauni De Greve (19) uit Aalst. "Je was een jongen met een hart van goud. Op school beleefde ik met jou de mooiste momenten. Ik weet heel goed dat je vaak een knuffel nodig had, maar dat niet altijd toonde. Beste vriend, uit het oog maar niet uit het hart", klonk het.

Tussen de voordrachten weerklonk er muziek van Marco Borsato, The Manhattans, Disturbed, Clouseau en Jeff Buckley. Twee vriendinnen zongen ook a-capella.

Ik weet heel goed dat je vaak een knuffel nodig had, maar dat niet altijd toonde

Shauni De Greve (19)

Jeugdinstelling

Jordy B. overleed eind augustus in een tentje in de Gentse Blaarmeersen. Al gauw bleek dat de jongeman een groot deel van zijn jeugd in een instelling had doorgebracht en volgens betrokkenen was hij niet in staat om voor zichzelf te zorgen. Zijn dood leidde tot een maatschappelijk debat over (mogelijke) knelpunten bij de overgang van jeugdhulpverlening naar volwassenenhulpverlening.

4
Mozkito

"De problematiek heeft de aandacht gekregen die het verdient", zei burgemeester De Jonge van Ninove na afloop van de wake. "Ik denk dat dit het begin moet zijn van een grondig debat waarbij jongeren die na hun 18de hun mooie vrijheid tegemoet gaan, op één of andere manier een drempelverlagende hulp moeten krijgen." Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche (sp.a) lanceerde ondertussen een oproep om de commissie Welzijn vervroegd samen te roepen en kreeg daarbij de steun van coalitiepartners.

Ik denk dat dit het begin moet zijn van een grondig debat

Burgemeester Tania De Jonge

Crowdfunding

Nog dit: bijna 400 mensen stortten op acht dagen tijd al ruim 10.200 euro om de uitvaartplechtigheid van afgelopen donderdag te betalen. Wat overblijft wordt aan het begeleidingstehuis Ter Muren (Aalst) geschonken. De crowdfundingsactie wordt morgenavond afgesloten.

4
Mozkito
4
Mozkito

Lees meer