REUTERS

Erdogan hint op referendum over toetreding tot EU: "Ze hebben ons al 54 jaar aan de deur van de EU laten staan"

Noodtoestand met drie maanden verlengd

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft laten verstaan dat hij het houden van een referendum overweegt over de vraag of Turkije al dan niet het overleg over toetreding tot de Europese Unie (EU) moet voortzetten. Vanavond heeft de Turkse nationale veiligheidsraad ook besloten om de noodtoestand met drie maanden te verlengen.

De Turkse nationale veiligheidsraad, voorgezeten door president Recep Erdogan zelf, heeft beslist de noodtoestand in het land met drie maanden te verlengen. De noodtoestand werd in juli vorig jaar uitgeroepen, na de mislukte coup. Zonder verlenging zou er woensdag een einde zijn gekomen aan de staat van beleg.

"Ze (de Europese beleidsmakers, nvdr) hebben ons al 54 jaar aan de deur van de EU laten staan", zei Erdogan eerder op de avond tijdens een gepeperde redevoering in het presidentieel paleis in Ankara. Een datum voor die mogelijke volksraadpleging schoof hij niet naar voren.

De voorbije maanden is de relatie tussen EU-Brussel en Ankara weinig florissant te noemen. Dat Erdogan diverse Europese leiders "nazipraktijken" aanwreef, is daar niet vreemd aan.

"De EU dreigt er mee het overleg de bevriezen", oreerde Erdogan. "Eerlijk gezegd: voor ons is dat niet belangrijk. Dat ze ons maar zeggen wat ze besloten hebben!" Met een referendum in het vooruitzicht over het invoeren van de doodstraf in Turkije, komt die vrieskou overigens erg nabij: de doodstraf is volgens Brussel tegen de Europese waarden.

Lees meer