AFP

Erdogan wil met Trump "nieuwe pagina" schrijven in Turks-Amerikaanse relatie

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump een "nieuwe pagina" schrijven in de betrekkingen tussen Turkije en de VS. In mei gaat Erdogan naar de Verenigde Staten.

"Ik ben ervan overtuigd dat we met de heer Trump een nieuwe pagina zullen schrijven in de Turks-Amerikaanse betrekkingen", verklaarde Erdogan tijdens een colloquium georganiseerd door de denktank Atlantic Council in Istanboel.

De betrekkingen tussen beide NAVO-lidstaten hebben de afgelopen maanden geleden onder de uiteenlopende standpunten over Syrië, ook wat betreft de steun die Washington aan de Koerdische YPG-milities biedt in de strijd tegen Islamitische Staat. Ankara beschouwt die milities als "terroristen".

"De steun, de concrete hulp die de VS bieden aan de YPG, schaden de geest van de alliantie" tussen beide landen, aldus Erdogan. De Turkse president verwacht ook dat Washington de predikant Fethullah Gülen aanhoudt of uitwijst naar Turkije. Ankara vermoedt dat hij achter de mislukte staatsgreep zat van juli vorig jaar.

Tijdens het bezoek van Erdogan aan Washington op 16 mei, zullen die onderwerpen ook aangesneden worden.

Lees meer