2
BELGA

EU: Blokkering Twitter is "ongegrond, zinloos en laf"

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft vlak voor middernacht Twitter laten blokkeren in zijn land. Dat melden verschillende Turkse media. De blokklade stuit op veel internationale kritiek. De grootste oppositiepartij in Turkije gaat de blokkade via de rechtbank aanvechten. Twee EU-commissarissen hebben hun bezorgdheid over de actie geuit.

Erdogan had enkele uren daarvoor al aangekondigd dat hij Twitter zou "uitroeien" en dat hij een gerechtelijk bevel had om het sociale medium te laten blokkeren. "Het kan me niet schelen wat de internationale gemeenschap zegt. Zij zullen de kracht van de Turkse republiek zien." Dat zei de Turkse premier in Bursa tijdens een campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 30 maart. "Dit heeft niets te maken met vrijheid. De vrijheid laat geen inbreuken op de privacy toe", aldus Erdogan.

Twitter zegt de blokkade nog niet te kunnen bevestigen en de boel te onderzoeken. Wel publiceerde het bedrijf een bericht waarin staat dat Turkse gebruikers via tekstberichten op hun mobiele telefoon toch tweets kunnen versturen.

In een persbericht van het ministerie van Algemene Zaken staat dat Twitter rechterlijke uitspraken in Turkije om "enkele links te verwijderen" negeert en dat er daardoor "niks anders opzit" dan Twitter blokkeren.

Telefoongesprekken gelekt
Via sociale media, waaronder Twitter, zijn de afgelopen weken geluidsopnames van telefoongesprekken gelekt die onder andere Erdogan in diskrediet brengen. De telefoongesprekken brengen hem rechtstreeks in verband brengen met een corruptieschandaal.

Erdogan liet zich eerder al negatief uit over sociale media. Zo zei hij vorig jaar tijdens de massale protesten in Istanboel dat er op Twitter "regelrechte leugens" worden verkondigd. Ook dreigde hij eerder deze maand YouTube en Facebook te sluiten via een onlangs aangenomen omstreden internetwet.

"Censuur"
Europees Commissaris voor de Digitale Agenda, Neelie Kroes, reageerde vanuit Brussel snel en scherp. "Het verbod van twitter in Turkije is zonder grond, nutteloos en laf. Het Turkse volk en de internationale gemeenschap zullen dit zien als een censuur. Wat het geval is", tweette zij. Ze kreeg bijval van haar collega-commissaris voor Uitbreiding, de Tsjech Štefan Füle die via de berichtendienst liet weten "zeer bezorgd" te zijn. Turkije is sinds 1999 kandidaat-lid van de Europese Unie. De officiële onderhandelingen over toetreding begonnen in 2005, maar raakten in het slop.

2 De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.
AFP De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

Lees meer