Een Oekraïense en Europese vlag bij de ondertekening van de overeenkomst
AFP Een Oekraïense en Europese vlag bij de ondertekening van de overeenkomst

EU en Oekraïne tekenen overeenkomst voor 1,3 miljard euro aan hulp

De Europese Unie en Oekraïne hebben een akkoord ondertekend over een hulppakket van de EU aan Kiev ter waarde van 1,3 miljard euro. Met het geld kan de Oekraïense regering de energierekening betalen, de strijd met corruptie aangaan en haar instituties hervormen.

"Oekraïne kan op ons rekenen, nu en in de toekomst", zei voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso. De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek was aanwezig bij het ondertekenen van de overeenkomsten. Hij bedankte de EU en zei dat "Rusland er niet in zal slagen om van Oekraïne een mislukte staat te maken".

Barroso zei op een gezamenlijke persconferentie met Jatsenjoek dat in Brussel overleg is gevoerd over manieren om "de politieke, economische en financiële stabiliteit in Oekraïne te steunen".

In maart kwamen de 28 lidstaten van de EU overeen dat ze Oekraïne met in totaal elf miljard euro aan hulp steunen. Dinsdag werd een memorandum ondertekend voor een miljoen euro aan macro-economische hulp. De eerste zeshonderd miljoen euro worden overgemaakt als het Oekraïense parlement zijn goedkeuring heeft gegeven.

Ook wordt er 365 miljoen euro overgemaakt om Oekraïne te helpen in de strijd tegen corruptie, bij het doorvoeren van hervormingen op diverse vlakken en het uitbreiden van het ambtenarenapparaat.

Lees meer