EPA

Europese Unie maakt zich op voor nieuwe sancties

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken breiden volgende week naar alle waarschijnlijkheid de lijst met sancties uit tegen Russen en pro-Russische Oekraïners die bijdragen aan de instabiliteit in Oekraïne. Dat werd vandaag vernomen uit diplomatieke bron. Mogelijk komen voor het eerst ook bedrijven op de sanctielijst terecht.

Omdat de crisis in Oekraïne allerminst lijkt te bedaren, werkt de EU aan nieuwe sancties. Voorlopig gaat het nog altijd om fase 2 van de "drietrapsraket" aan sancties die in het vooruitzicht gesteld werd.

Diplomaten die de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU van aanstaande maandag voorbereiden, breidden deze week de juridische basis van de sanctieregeling uit. Het is aan de ministers om die uitbreiding te formaliseren. Het gaat om een technische kwestie, die onder meer moet toelaten dat ook bedrijven gesanctioneerd kunnen worden. Zo wordt al wie zich op onrechtmatige verrijkt heeft met de Russische annexatie van de Krim geviseerd. Volgens de internationale gemeenschap - en dus ook de EU - was die aanhechting van het Oekraïense schiereiland een aanfluiting van de internationale rechtsregels.

Bedrijven
De namen die aan de lijst zouden worden toegevoegd, werden vanmiddag tegen het licht gehouden door de ambassadeurs van de 28 lidstaten. Ook hun beslissing zal maandag door de ministers worden geformaliseerd. Volgens diplomaten zouden "tussen tien en dertig" personen en bedrijven gesanctioneerd worden.

De ministers zullen ook de energiebevoorrading van Oekraïne en de EU bespreken, evenals de diplomatieke pogingen om de crisis te ontmijnen. Iedereen is het erover eens, luidde het vandaag, dat de geplande presidentsverkiezingen van 25 mei cruciaal zijn om de nationale dialoog in Oekraïne opnieuw op gang te brengen.

Referenda
Hoe de vraag van de Russische president Poetin om de twee referenda in het oosten van het land, die gepland zijn voor 11 mei, af te blazen en de weigerachtige reactie van de pro-Russische militanten daarop moet worden geïnterpreteerd, is ook de Brusselse diplomaten onduidelijk.

Lees meer