Getty Images

Fysicus berekent hoe Le Pen Macron alsnog kan kloppen

Mathematisch is het nog steeds mogelijk dat Marine Le Pen de nieuwe presidente van Frankrijk wordt op 7 mei. Dat berekende de Franse fysicus Serge Galam.

Emmanuel Macron kwam met 24,01 procent als overwinnaar uit de eerste stemronde. Marine Le Pen volgde op plaats twee met 21,3 procent, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Acht miljoen Fransen stemden met andere woorden op Macron, terwijl Le Pen een miljoen minder Fransen kon bekoren.

Je zou dus denken dat de buit binnen is voor Macron. Zeker nu bijna alle andere kandidaten hun kiezerspubliek oproepen om voor de centrumkandidaat te stemmen. Macron leidt momenteel in de peilingen met een comfortabele voorsprong, 60,5 procent tegenover 39,5 procent. Maar als we de afgelopen jaren iets konden leren uit verkiezingen, is het wel dat niets zeker is.

"Gedifferentieerde onthouding"
Ook een Franse fysicus durft er zijn hand niet voor in het vuur steken. Volgens Serge Galam kan het nog spannend worden als Le Pen haar achterstand kan inperken en in de peilingen kan opklimmen tot 42 procent. "Als 90 procent van de kiezers die hebben aangegeven dat ze voor Le Pen stemmen dit ook daadwerkelijk zullen doen en de opkomst voor Macron tegelijkertijd maar 65 procent bedraagt, kan Le Pen de verkiezingen winnen met 50,07 procent", aldus de redenering van Galam.

Galams calculaties zijn interessant omdat hij zich beroept op het principe van "gedifferentieerde onthouding". Een relatief recent fenomeen dat de bestaande verhoudingen radicaal kan omkeren. Hij houdt in zijn analyse met andere woorden rekening met de kiezers die zeggen dat ze gaan stemmen op Macron, maar dit uiteindelijk toch niet zullen doen.

Galam spreekt van een "kans" en wil naar eigen zeker niet insinueren dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. Winst van Le Pen hangt niet alleen af van een percentage kiezers dat zich onthoudt op 7 mei. Macron moet het zelf ook al flink verpesten. De laatste peilingen tonen immers aan dat 90 procent van het kiezerspubliek van Macron ook effectief plant om te gaan stemmen.

Lees meer