Geert Wilders.
REUTERS Geert Wilders.

Getuige Paul Cliteur: "Wilders' 'minder minder'-uitspraak is géén discriminatie"

Het 'minder minder-proces' tegen de Nederlandse politicus Geert Wilders is vandaag begonnen aan zijn tweede dag. Wilders, die zelf niet aanwezig is, staat terecht voor discriminatie, belediging en het zaaien van haat na zijn uitspraken over Marokkanen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Vandaag wordt filosoof Paul Cliteur gehoord: hij vindt niet dat Wilders' uitspraak een vorm van discriminatie is.

De zitting is deze ochtend begonnen met het horen van de eerste getuige-deskundige Paul Cliteur (rechtsgeleerde, filosoof maar ook publicist en columnist). Hij vindt dat Wilders nooit vervolgd had mogen worden voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. Het valt wat hem betreft onder vrijheid van meningsuiting.

"Het is mijn burgerplicht om te getuigen", begon Cliteur deze ochtend. "Het zou zwak zijn mocht ik dat niet doen. Ik verdedig Wilders niet zozeer als persoon: ik verdedig de basisbeginselen van onze democratische rechtsstaat."

Volgens Cliteur mag iedereen 'vrij' zeggen dat je van iets 'minder' wenst. Hij geeft als voorbeeld dat je ook mag zeggen dat je minder Amerikanen wil.

Donald Trump
"Als Wilders het in plaats van Marokkanen over Syriërs gehad zou hebben, had men dat hooguit hardvochtig gevonden", gaat Cliteur verder. Cliteur zegt dat ook de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump inmiddels uitspraken van Wilders over de radicale islam heeft overgenomen. De kans dat Trump ooit zal worden aangepakt voor zijn uitspraken is klein, meent hij.

Kortom, de 'minder Marokkanen'-uitspraak van Wilders is geen discriminatie, want "dan zou het hele immigratiebeleid dat zijn." Cliteur zegt dat Wilders' uitspraak gaat over het weren van mensen van een bepaalde nationale identiteit. "En Marokkaan zijn is geen ras", voegt hij toe.

Later op de dag volgen nog de vorderingen van mensen die aangifte deden tegen de PVV-leider.

De zaak neemt twaalf dagen in beslag. Op 9 november hoopt de rechter een uitspraak te doen.

Lees meer