UNKNOWN

Greenpeace voert protestactie aan Zweedse kerninstallatie

Leden van de milieuactiegroep Greenpeace hebben de veiligheidshekken doorbroken en spandoeken uitgerold aan de Zweeds kerninstallatie in Forsmark, ten noorden van Stockholm.Volgens Greenpeace namen zo'n 30 activisten deel aan de protestactie.

De politie en het veiligheidspersoneel spraken over de arrestatie van een dozijn activisten. De actievoerders zijn er niet in geslaagd om één van de drie reactoren binnen te dringen.

Volgens de milieuorganisatie was het een vreedzaam protest dat de nood aan meer fondsen voor hernieuwbare energie in de schijnwerpers wou plaatsen. Daarnaast moest de actie de parlementsleden overtuigen om later in de week tegen het wetsontwerp over kernenergie te stemmen.
 
Kernenergie uitdoven
Het wetsontwerp zou een vorig verbod op de bouw van nieuwe kernreactoren tenietdoen en daarmee ingaan tegen een referendum uit 1980 waarbij beslist werd kernenergie te laten uitdoven. Het regeringsontwerp stipuleert dat er maximum tien reactoren actief zouden zijn en dat alle nieuwe reactoren zouden gebouwd worden op de drie huidige kernsites. Daarnaast zou ook de goedkeuring nodig zijn van verschillende agentschappen waaronder de "Radiation Safety Authority".
 
"De huidige kernreactoren vervangen door nieuwe kernenergie zou een historische vergissing zijn", aldus de woordvoerder van Greenpeace Ludvig Tillman. Twee Zweedse kernreactoren werden al ontmanteld, de meest recente in mei 2005. (belga/gb)

Lees meer